Bugun...

“ADİL SÖZLEŞME HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ”

2018 Yılının ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından doğalgazın neden ilçemize gelmediği anlatıldı. Doğalgaz konusunda en başından buyana geçen zaman içersinde yapılan çalışmalar girişimler ve bu konuda kurulan komisyonun belediye meclisine sunduğu rapor doğrultusunda yapılacak çalışmalar hakkında konuşma yapan Özacar; vatandaşların doğru bildiği yanlışları anlattı. İlçemize doğalgaz için yapılan dayatılmaları kamuoyu ile paylaştı.
facebook-paylas
 Tarih: 08-01-2018 05:52:41  -   Güncelleme: 08-01-2018 06:01:41

“ADİL SÖZLEŞME HAKKIMIZI KULLANMAK İSTİYORUZ”

 Meclis Toplantısında yapılan konuşma aşağıdaki gibidir;
Başkan Özacar; Gelibolu’da şuanda çok şeyler oluyor. Eksiklerimiz var taleplerimiz var ve bir takım söylentiler var. Şu anda gündemin en önemli maddesi de doğalgazın Gelibolu’ya gelmediği, benim tarafımdan engellendiği lanse edilmekte. Topluma o şekilde anlatılmaya çalışılmakta ki bu kökünden yanlış. Bende bu konu ile ilgili tüm meclisteki arkadaşlarımız ve bu konu ile ilgilenen komisyonumuzda gerekli çalışmayı yaptı. Biz bunları açıklayacağız ve sadece bununla ilgili değil, kapalı pazar yeri ve iskele ile şuanda tek sıra olan Kore Kahramanlar caddesi ile ilgili, şuan tek sıra herhalde dimi. Bilmiyorum bana tek sıra dediler dizilmiş diye. Talimat verince tek sıra oluyormuş diye duyduk. Gelibolu’yu ilgilendiren tüm konularda, şuan aşağıda Kıyı Emniyetin yaptığı kılavuzluk binası ile birlikte tüm konularla ilgili bilgilendirmeler yapacağız. Kimin neyi anlattığını orada bir kez daha göreceğiz. Bizler toplumdan hiçbir şey gizlemeyeceğimize, alan söylemeyeceğimize ilk göreve geldiğimizde söz verdik, bu güne kadarda verdiğimiz sözlerimizi tek tek tutuyoruz. Kimseden gizli saklı hiçbir şeyimiz yok. Her türlü koşullara rağmen bizler verdiğimiz sözleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Olayları da sanıyorum Gelibolu halkıda yakından takip ediyor. Ama farklı algı yaratmak isteyenlere de şunları söyleyeceğiz; güneş balçıkla sıvanmaz, doğrular her zaman ortadadır. Kimseden en ufak bir şey saklamayız. Belediye Meclisimizde 3 siyasi parti temsil edilmektedir. Hepsi de gündemin tam ortasındadır, tüm konulara vakıftır. Tüm gruplara da biz her konu içerisinde tutulan raporları veririz ki, herkes değerlendirsin diye. Birlikte yaşıyoruz, Gelibolu’da olduğumuz sürece de birlikte olacağız, herkesin söz söyleme hakkı var, fikir üretme öneri hakkı var. Bunlardan da keyif alıyoruz.
Doğalgaz ile ilgili bize kaymakamlıkça 02.10.2013 tarihinde bir yazı yazılmış. Diyor, ki;  “EPDK belirttiği üzere ilçe merkezindeki  meskenlerde bulunan elektirik abone sayısının %60’nın doğalgaz abone bedeli  olarak tespit edilmiş 398,48 kuruş’un 29.10.2013 tarihine kadar Çanakkale İl Özel İderesinin Ziraat Bankası Kordon Şubesi nezdindeki hesap  nosuna yatırmaları konusunda gerekli ilanın yapılmasını rica ederim” diyor o zamanın kaymakamı.
Hemen arkasından bizler de o dönemde  ilan ettiğimiz 03.10.2013 – 02.11.2013 bir ay boyunca bunu ilan ettik %60 yatırılması gerektiğini , ama %5’e bile ulaşmadı bu rakkam. 400 Lira nasıl yatıralım dendi, biz buradan Çanakkale’ye nasıl gidelim dendi. Sonra o denemde dedik ki madem bize kolaylık tanıyacaksınız, hiç olmazsa Gelibolu Ziraat Bankası Şubesine bir hesap açın oraya yatıralım dendi. Gelen cevap; Hayır bizim, Çanakkale Kordon Şubesine yönlendirdiler orada hesabımız var diye. Yani girişim yetersiz ve sonuçsuz kaldı.
Daha sonra gelen bir yazı var bizde, 21.02.2017’de yine bize gelen ve arkasından 13.07.2017’de gönderilen Temmuz sonunda elimize ulaşan AKSA’nın bize yolladığı diyor ki  bize “ Nüfusu 20 binin üzerinde olan ilçelere doğalgaz ulaştırması amacıyla 2016/9382 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Bakanlık Makamı oluru ile yeterlilik sağlayan ilçeler arasında Kovancılar ilçesi yer almaktadır “ demiş, ondan sonra bize Gelibolu Belediye başkanlığına yazmış “Doğalgazı yaygınlaştırmamız konusunda genişlemeler nedeni ile oluşan ilave yatırımların tüketicilerin getireceği yatırım ile ek maliyetleri azaltmak amacı ile belediye meclis kararı ruhsat harcı, zemin tahrip ve üst kaplama gibi bedellerin ilgili belediye tarafından talep edilmeksizin yapılması gerektiği EPDK tarafından gönderilen belediye meclis  kararı ekte yer almaktadır” diye tarafımıza sunulmuştur. 
Sonra bununla ilgili bizler 07.09.2017 tarihinde Belediye Meclis kararı almışız. Doğalgaz için komisyon kurmuşuz. Komisyon raporu da üç siyasi partinin birer temsilcisinden; CHP’den Deniz Cankara, MHP’den Ahmet Sezgin, AK Parti’den İbrahim Erdoğan katıldı. Doğalgaz ile ilgili çalışma yaptı ve meclis başkanlığına rapor sundu. 
06.11.2017 tarihinde Belediye başkanına doğalgaz ile ilgili yetki verilmiştir. Hemen akabinde bize 8.12.2017 tarihinde EPDK’dan yazı geldi. 
Özacar; Öylemi İbrahim Bey, Deniz Bey,
İbrahim Erdoğan, Deniz Cankara; “Doğrudur Başkanım” 
Hakan Öztürk; Komisyon belediyeleri gezdi, rapor sundu ama, belediyeler AKSA firması ile nasıl bir protokol yapmışlar, onun hakkında bir komisyon raporu var mı?
Özacar; bunun hakkında bir komisyon raporu yok. Bunun hakkında Biga Belediyesi, Çanakkale Belediyesi, Lapseki Belediyesi’nin yaptıkları akitler var.  Bunların hepsinde alt ve üst yapı çalışmaları ile ilgili ne yaptılarsa ilgili belediyelere yaptıkları tahribat ile ilgili bedel ödenmiştir, tamamına. Lapseki Belediyesi’de onların isteği doğrultusunda bir belediye meclis kararı almış, öyle değil mi komisyon üyelerimiz. Bizde bugün öğrendik ki 2017’de ayrı bir protokol yapmışlar, 2018 yılında da bir miktar ödeme yapılacağını söylemişler. 
Deniz Cankara; Lapseki Belediye’sinin aldığı meclis kararında sadece EPDK’nın gönderdiği meclis karar örneği aynısı sadece bedel alınmayacaktır maddesini çıkartmış Lapseki Belediyesi, diğer bütün kararı aynı almış. Daha sonra da AKSA ile protokol yapmış ve bir bedel üzerinden anlaşmışlar.
Özacar; Diğer belediyelerde de, tamamını ilgili firmalar yaptıkları tahribat neticesinde ilgili belediyelere belirlenen anlaşmalar üzerinde bedel ödemişler. En son 8.12.2017 EPDK bize bir yazı yolladı. Bu yazıda diyor ki bu meclis kararını almazsanız sizde doğalgaz dağıtım alanına girmeyeceksiniz.  Sonra bizde almamız istenen belediye meclisi kararı örneği gönderiyorlar. bizim almamız gereken belediye meclis kararımız da ise;  “yaptıkları tahribat için firmadan herhangi bir bedel talep etmiyoruz” dememiz gerekiyor.
Özacar; bizde diyoruz ki arkadaşlar bir kez daha ben yetkililer ile görüştüm kısaca şöyle söyleniyor. Bu bölgenin ihale kapsamına alırken, bunun içerisinde Ayvacık, Yenice, Gelibolu, Eceabat tabi Gökçeada ve Bozcaada yok, bu dördü bizim kapsama alanımızın dışında dolayısıyla bunlara doğalgaz götürüp götürmemek tasarruftadır. Biz zaten bu konularda biraz mustaribiz. Siz talebinizi yapacaksınız bizden ne adı altında olursa olsun hiç bir şey istemeyeceksiniz. Bütün yapılacak tahribatın da tamamen Gelibolu Belediyesi tarafından karşılanması gerektiğini, eğer varsa. Şimdi bizde protokol yapma hakkı da yok. Şimdi biz buna karşı arkadaşlar hazırlanmış bir protokolü en son düzenleme yapıldı Deniz Cankara ve İbrahim Erdoğan tarafından biz bunu kendilerine sunacaktık. Aynısını kendilerine ilettik Aksa Doğalgaz’a. 2018 programında yokuz. 2019 yılı içerisinde kendileri ile görüşeceğiz. Şubat meclisine kadar size tekrar bilgi vereceğiz uygun gördüğünüz takdirde bütün bunların taleplerini kabul ederiz.  Meclis ile birlikte karar alırız deriz ki, arkadaş bize yeter ki doğalgaz bağlayın biz bütün tahribatı Gelibolu Belediye’si olarak yüklenmeye hazırız dersek onlar bizi 2019 programına alacaklar. Tabi biz bunu şirkete ileteceğiz, onlarda EPDK’ya iletecek. Bu konuda da bizi üzen nokta bütün belediyelerde çeşitli protokoller yapılmasına rağmen bizden direk bunu yapmakla yükümlüsünüz bunun dışında başka bir şeyi kabul etmiyoruz denildi. Bu da bizi gerçekten çok üzdü. Lapseki’de bile ayrı bir protokol yapılmışken neden biz böyle bir tavra maruz kalıyoruz anlamakta zorlanıyoruz.  Komisyonumuz böyle bir şeyden rahatsız sizlerle paylaşalım dedik. Karar meclisin burada onların istekleri doğrultusunda biz bunu getirelim ne olursa olsun, 2019 yılı programına alabilirsek biz bu talebi yapalım şirkete, onlarda EPDK’ya iletecekler. Bu konu ile ilgili sanıyorum önümüzdeki günlerde Genel Müdürleri gelecekmiş AKSA Gazın o konu ile de kendileri ile görüşeceğiz, ama ast olan bizim meclisimizin alacağı karar. 
Hakan Öztürk; Başkanım görüşmenizde AKSA Gazın tavrı, EPDK’nın bize gönderdiği yazı doğrultusunda mı? 
Özacar;  4 tane ilçe bizim ilk aldığımız ihale kapsamında yok. Bunlar genişleme kapsamında. Eğer hizmet etçekseniz. Zate doğru düzgün bu bölgede sanayi yok, gazı satamayacağız bu konuda , yeterli müşterimizde olmayacak. Bu nedenle bize yardımcı olursanız ancak o şekilde gelelim ifadesi kullanıldı. Eğer kabul ederseniz 2019 programına veya 2020 programına kendileri nasıl uygun görecekse onların ifadesini  söylüyorum uygun görürlerse alabileceklerini söylediler. 
Diğer yerlerde ne yaptıysanız biz aynısını istiyoruz dedik komisyondaki arkadaşlar yanlış mıyım (DOĞRU BAŞKANIM)

 

  Bu haber 1200 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI