Bugun...

ÇiFTÇiLER 2019 DiP FiYATLARINI BiLEREK EKiM YAPMAK iSTiYOR

Eski Avcılar Kulübü önünde Murat Çelik’in bireysel girişimleri ile düzenlenen çiftçi buluşmasında çiftçiler sorunlarını dile getirdi.
facebook-paylas
 Tarih: 12-09-2018 07:34:46

ÇiFTÇiLER 2019 DiP FiYATLARINI BiLEREK EKiM YAPMAK iSTiYOR

 Çelik; konuşmasından önce katılımcılara teşekkür ederek davet ettiğimiz bütün siyasi parti başkanlarından buraya tek katılan CHP İlçe Başkanı Nevzat Kaya’ya teşekkür ederim. Davet Ettiğim Ak Parti, Mhp, İyi Parti İlçe Başkanları ortada yok. Partilerimiz seçimden seçime bizleri ziyaret ediyorlar biz onları dinliyoruz oy istiyorlar. İş bizi dinlemeye gelince kimse ortada yok” ifadelerini kullandı. 

Murat Çelik ”Çiftçi önünü göremiyor! Artık üretimden darbe yemek istemiyor!
Tarım arazilerini bundan sonra ÇKS ye işletip desteklerini alabileceksiniz. Mal Müdürlüğü yakında köy gezilerine başlayacak bununla alakalı çiftçimizin hakkı olduğu desteği bir şekilde almaya başlayacaklar. Onun haricinde ecri misil ödediğiniz arazilerin belli bir zaman kullandıktan sonra satın alma hakkınızda şuanda sizlere verildi bu da sizler için iyi bir haber.
Geçen sene hava şartları dolayısıyla çiftçilerimiz 250 kg civarında Gelibolu ortalaması  buğday üretiminde mevcut  oldu.250 kilo verim almakla buğday üretimiyle çiftçimiz girdiği kapıdan ancak çıkabilir sadece bir bir masraf ederekten 250 kilo ürün aldığında  toplu bir şekilde parayı geri almakta. Geçen sene aşırı yağmurlar ve ondan sonra da havanın kuraklığa çekmesiyle artı atılan gübreyle buğdaya faydadan çok zararı oldu sonuçta bir şekilde birinci darbe yenildi. Çiftçinin girdiği kapıdan çıkması bana göre birinci darbedir.
Bu 1+1 masrafla çiftçi buğday ekimine başlayacak bizler 1+1 diyoruz. Bugün geçen sene ekmeden önce gübre aldınız bugün  orta halli bir gübre geçen yıla göre ilaç 45 lirayken 95 lira şuan ki mevcut fiyatı  yani sezona 1’e 1 başlayacaksınız. Şimdi bizim sivil olarak kimseye anlatamadığımız bir durum var ben 15 senedir bu görevdeyim biz 15 çiftçinin 9 u alt gübre kullanmak istemiyor ve en az mazotla toprağını işlemeye çalışıyor niye önünü göremiyor!
Bütün köyleri dolaştık çiftçilerimizin kafası zarar ederim diye kafası karışık. Devletimiz de zor durumda kimse kimsenin başını önüne eğmek istemez ben burada siyasi partilerden şunu istiyorum  insanımız bu çıkmaz nokradan devletin yapacağı iyileştirmelerden bu pozisyona karşılık devletimiz  ekim ayı sonlarına kadar insanlara buğdayını ekmeden önce bildirmeli biz önümüzdeki günlerde mazot, gübre desteğini yükselteceğiz biz 2019 harman ayında başınızı önünüze eğdirmeyeceğiz diye söylemeli. 16 Ekim günü tekrardan çiftçilerimizi buraya toplayıp iyileştirmeleri açıklamalarını istiyoruz ki çiftçilerimiz rahat bir konuma ulaşabilsin edilmeden önce bu insanlara bir yol çizilsin. Çiftçiler sonunu görebilsin bu senede çiftçiler 2.darbeyi yerse yarı yarıya fire verir.
Daha sonra söz alan Kavak Belediye Başkanı Necati Kopça “Çiftçilerimizin şartları her geçen gün daha da kötüye gidecek!” dedi.
 Bende bir çiftçiyim. Bugün soğanı, nohutu, mercimeği vs. birçok ürünü dışarıdan ithal ediyoruz. Bunlara milyon dolarlar veriyoruz belki de bu paranın %5,%10 u çiftçilere destek olarak verilmiş olsa ekonomik şartlarımız bugün daha da fazla olabilir. Geçmişte yanılmıyorsam  Şubat Ayında Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım çiftçimize müjde vermişti “deponun yarısı bizden gübrenin yarı fiyat desteği bizden “demişti ama bakıyoruz ki Şubat ayından bu yana geçen dönemde hiçbir adım ileri atılmadı ya biz televizyonda anlatılanlara saygı duyarak sesimizi çıkarmıyoruz ya da belli başlı dönemlerde söylenenler sadece bizim gönlümüzü hoşnut etmek için bahsedilen konuşmaları geçmişte Murat’ında dediği gibi gübra fiyatları 1 lira 900 kuruş 1,20 kuruş gibiydi ama bugün akıl almaz bir artış var. Kendimde çiftçilikle uğraşıyorum. Murat’ında ifade ettiği gibi belki e bazı tarım arazilerini maalesef gübresiz ekeceğiz. Üstten besleme denilen olayla ama aslında kendimizi kandıracağız tabi devlet vermiş olduğu sözleri ve taahhütleri yerine getirse bugün her çiftçimiz günlük 300,500,1000 lira bunu bizlere peşin olarak verse belki de geleceğe umutla bakacağız daha önce Murat arkadaşımızın da dediği gibi kötü bir yıl geçirdik bölgede 200-300 kilo civarında buğday üretimi bu kadar yağışa rağmen ayçiçeklerin de de düşünülen verimler alınmadı .Bizim Kavak Ovasında hiç yağmur yağmadan 200-250 kilo çiçek biçtik bu yağlı tohumların geçen yıla göre vermiş olduğu fiyat artışı ortalama %30 civarında bu yeterlimi gübre ve mazota uygulanan zamlar maalesef yeterli değil arkadaşlar!
CHP İlçe Başkanı Nevzat Kaya “Köylü milletin efendisi değil, kölesi yapılmak isteniliyor!”
Gelibolu ekonomisini çiftçiliğe ve hayvancılığa bağlı olarak sağlamaya çalışıyor dolayısıyla Gelibolu’da çiftçilik ve hayvancılıkla bağı olmayan hiç kimse yok ben de bir köy çocuğuyum benimde büyük olmasa da çiftçilikle bir bağlantım var. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan arkadaşlarımızın sorunlarını biliyoruz ve bizde bu sorunların içindeyiz.
Büyük Önder yıllar önce “Köylü millletin efendisidir”demiş ama son 17 yıllık köylü milletin kölesi olma durumuna getirilmeye çalışılıyor. Her biriniz içinde yaşayıp ,ciğerinizden hissediyorsunuz dolayısıyla geç başlanmış olabilir ama çiftçi hareketi Türkiye’de her zaman siyaseti belirleme siyaseti dizayn etme noktasında önemli görevler üstlenmiştir.Bunu geçmişe baktığımızda iktidarın değişim noktasına kadar giden süreçler hepiniz tarafından anımsanıyor dolayısyla bugün itibariyle başlayan bu Gelibolu’daki hareketin ben ümit ediyorum ki Çanakkale’nin diğer ilçelerine ,merkezine buradan suyun içine atılmış bir taşın dalgası gibi tüm Türkiye’yi kapsayıp sonuç alınır.Üretim olmadan tüketimin nasıl yaparız borçlanarak yaparız sonra dolar ve Euro daki yükselişin önüne geçemediğimizde bu bir baskı aracıdır lafıyla tekrar bizleri kandırma noktasına gelir eğer siz güçlü iseniz sizin karşınızdakinin oyununu bozarsınız.Çiftçimiz zora düşmeye başladıktan sonra heralde şu başlayan hareketle bu zorda bozulmuş olacak!sözlerini ifade etti. Aynı zamanda Kaya çiftçiler için yapılan her türlü eylemde bizler yanlarındayız mesajını verdi.
Belediye Başkanı Özacar ” “Örgütlü toplumlar daima kazanmaya yakındırlar”
Tarımın içinden geliyorum bende sorunları bir hak arama talep etme konusuyla ele almalıyız bizler çok şey istemiyoruz çoluk çocuğumuzla huzurlu bir geçim sağlayacak kadar istiyoruz. Neler yaşandığını, nelerin yaşanacağını çok iyi biliyorum. Sorunların buraya geleceği belliydi.Hak arama yöntemi kendi belirlediğimiz örgütlerle olur nedir? Kooperatiflerle olur yıllar önce çok ciddi kooperatiflerimiz vardı bir şekilde bunlara set çekildi ,durduruldu ama köylerimize küçük hizmetler verebilen ufak kooperatiflerimiz var ciddi hak arama taleplerimiz vardı Evreşe diğer bölgelerde oturanlar bilir bundan tam 45 yıl önce bezelye mitingi vardı hatırlayanlar var mı? Hak arıyorduk o zaman ürettiğimiz ürünün hakkını arıyorduk.Çifçinin karnını yarmışlar hep gelecek yıl çıkmış.Bizler bir sonraki yıldan bir şeyler umut edebilmek vasıtasıyla üretimimize devam ettik.Anlaşılıyor ki artık bıçak kemiğe dayandı.Bizler sadece ve sadece çocuklarımızın geleceği adına haklarımızı talep ediyoruz!Bunun için ciddi örgütlenmeye ihtiyaç var!Bir yandan siyasi parti temsilcileri bir yandan çiftçinin kendi kurduğu kooperatifler vasıtasıyla hak talep edecekler hakkını isteyecekler!Öfke patlamaları,kargaşalar sorunlarımıza çözüm getirmez.Bizim bağlı  olduğumuz kooperatifler vasıtasıyla mevcut siyasi yapılardan ve yasalar çerçevesinde haklarımızı talep edeceğiz.Nedir bunlar? 
Destekleriniz,talep ettiğiniz fiyatlar,rahatça insanca yaşayabileceğimiz bir ölçü tutturmak istiyoruz.Bu nedenle diyoruz.Bu nedenle diyoruz ki “Örgütlü toplumlar daima kazanmaya yakındırlar”sözlerini ifade etti.

Haber: H. Hayrettin ÜNEL

  Bu haber 1003 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI