Bugun...

Hıdrellez Kutlamaları

Trakya ve Anadolu'nun bazı yörelerinde mevsimlik bayram olarak bilinen ve ülkenin bir çok yerinde farklı etkinliklerle kutlanan Hıdrellez ilçemizde de dua, dilek ve ateşten atlamalarla kutlandı.
facebook-paylas
 Tarih: 08-05-2018 10:18:55

Hıdrellez Kutlamaları

Baharın müjdeleyicisi olarak da bilinen Hıdırellez'de her şehir kendine has örf adet ve gelenekleri ile kutlamalarını  yaptı. 
Bu örf adet ve gelenekler kapsamında Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde de, vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yılda, kimisi bir gün önceden bahçelerindeki gül yada bir ağaç  dalına dilek dileyip işaret astılar ve ateşten atladılar.
Kimisi ise, deniz kenarında çalışmasına devam ederken,  yüzlerce vatandaş ise, "baharın habercisi" olarak kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl  Hıdrellez sabahı buluşup, geçtiklerine inandıkları deniz kıyısına güneş doğmadan  giderek hayallerinin gerçekleşmesi için  dualar edip, kuran okudular.
Deniz suyuyla yüzlerinide yıkayan vatandaşlar, kötülüklerin başlarından gitmesi için ise topladıkları taşları dua ederek denize attılar   ve deniz kıyısına olmasını istedikleri ev, araba ve çocuk, evlenmek isteyen gençler  ise hayırlı nasipler dileyip, sevdiklerinin resimlerini  çizdiler. 
İstanbul'dan gezmek için eşiyle Gelibolu'ya gelen Sezer Aydos Hıdrellez kutlamasına katıldığını belirterek şunları söyledi. "bugün Gelibolu'da Hıdrellez etkinliklerinin olduğunu öğrendim. İlk kez katılıyorum, Hıdrelleze inanıyorum. Hızır ve İlyas peygamberlerimiz bugünde buluşup, tüm insaların dileklerinin olması için ön ayak olduklarını, yardımcı olduklarını biliyorum. Ülkemiz için barış, huzur diledim. Kendim içinde sağlık sıhat  ve oğlum içinde güzel bir gelecek istedim. Bugün burda herşey çok güzel, teşekkür ederim" dedi
Bu arada, yaşadıkları İstanbul'dan eşinin memleketi olan Gelibolu'ya gelen ve Hıdrelleze denk gelen Müzeyyen Taş, 36 yıllık Gelibolu gelini olduğunu belirterek, şunları söyledi. "Hıdrellez yapıyorum. 36 yıllık Gelibolu geliniyim. Ama ilk defa Gelibolu'da bir hıdrellezdeyim. İzmirliyım, İzmir'de oturup kordonda hep eğlenceler yapardık yapardık ama ilk defa Gelibolu'da bu güzelliği, bu neşeği, bu çoşkuyu görüyorum. Çok mutlu oldum, ilk defa bu sene bir hıdrellezde burada kalmak istedim" dedi.

  Bu haber 1801 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI