Bugun...

İmar Barışı Toplantısı Yapıldı

Çevre ve Şehircili Bakanlığının İmar Barışı bilgilendirme toplantısı ilçemiz Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenledi. Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı.İmar Barışı ile ilgili gerekli bilgilendirmeyi Jeofizik Mühendisi Serkan Çalman,Şehir Plancısı Nesibe Palat ve Jeoloji Mühendisi Melih Doğru verdi.
facebook-paylas
 Tarih: 01-08-2018 06:13:04

İmar Barışı Toplantısı Yapıldı

İmar Affına başvuru yapmak isteyenler e-devlet sistemi üzerinde yapabilecek.Sistem başvuru yapan vatandaşı yönlendirecek.Gerekli olan ödeme yapıldıktan sonra sistem başvurusu tamamlanacaktır.Ödeme yapılmadıysa başvuruyu güncelleme hakkına sahipsiniz.İmar barışı 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor ve hazineye ,belediyeye ait taşınmazlar üzerinde yapılıyor.
Toplantıya katılan vatandaşlara sıkça sorulan sorular cevaplandırıldı ve şu bilgiler verildi
İmar Barışı Kapsamına Giren Yapılar Hangileridir ?
İmar barışı kanunundan 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar yapı kayıt belgesi alma imkanından faydalanacaktır.
İmar Barışı Kanunundan Faydalanacak Bina Sayısı ?
Devletle ihtilaflı olan yaklaşık 16 milyon bağımsız yapıların % 60’ını oluşturan konut ve işyerleri bu kapsamda olacaktır.
Başvurular Nereden Yapılacak ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirdiği kuruluşlara başvuru yapılacak.
Ücretlendirme Nasıl Olacak ?
İmar Affı başvurularında arsa rayiç bedeli ve bina yapım maliyetinin toplamının %3’ü kadar harç bedeli ödenecektir.
Kat mülkiyetine geçebilmek için  bedelin iki katı kadar harç ödenecektir. İmar Barışı uygulamasından kat mülkiyetine geçerek faydalanmak için toplam arsa payının %51’inin muvafakati gerekmektedir.
Başvuru Sonrası Vatandaş Herhangi Bir Belge Alacak Mı ?
Vatatandaşlarımız başvuru ile birlikte bakanlıktan onaylı yapı kayıt belgesi sahibi olacaklar ve elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerden yararlanabilecekler.
Yapı Kayıt Belgesi Almanın Faydaları Nelerdir ?
Yapı kayıt belgesi  harç bedelini ödeyen vatandaşlar. İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı, kaçak, ruhsatsız imara aykırılık içeren ve kat irtifakı ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yok ise geçici olarak elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden rahatça bağlatıp yararlanabilecek.  varsa yıkım kararı duracak. İdari ve para cezaları iptal edilecek.
Yapı Kayıt Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadardır ?
Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra vatandaşın binayı yeniden inşaa etmesine kadar geçerlidir. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda kanundaki mevcut imar durumu geçerli olacaktır.
Yapılar Üzerindeki Cezalar Ne Olacak ?
Yapı kayıt belgesi alan vatandaşlar  varsa yıkım kararları, idari ve para cezaları varsa düşecek.
Kat Mülkiyetine İmar Affı İle Geçilebilecek Mi ?
İmar Affı başvurularında arsa rayiç bedeli ve bina yapım maliyetinin toplamının %3’ü kadar harç bedeli ödenecektir.
Kat mülkiyetine geçmek istenirse  harç bedelinin iki katı kadar harç  ödenecektir. Kat mülkiyetine geçebilmek ve İmar barışı uygulamasından faydalanmak için toplam arsa payının %51’inin muvafakati gerekmektedir.
Kat İrtifakı Olmayan Durumlarda Nasıl Olacak ?
Yapının önceki durumunda kat irtifakı yoksa kat maliklerinin % 51 muvafakatıyla müracaat ettiklerinde kat irtifakına geçebilecekler. Kat mülkiyetini ise ayrı ayrı kurup, arsa tapusunun yerine, daire tapusu sahibi olabileceklerdir.
Kat İrtifakı Olmayan Durumlarda Nasıl Olacak ?
Yapının önceki durumunda kat irtifakı yoksa kat maliklerinin % 51 muvafakatıyla müracaat ettiklerinde kat irtifakına geçebilecekler. Kat mülkiyetini ise ayrı ayrı kurup, arsa tapusunun yerine, daire tapusu sahibi olabileceklerdir.
İmar Affı Süreci Nasıl İşliyor? 
Yapı Kayıt Belgesi başvurularında arsa rayiç bedeli ve bina yapım maliyetinin toplamının konutlarda %3’ü, iş yerlerinde %5’i kadar harç bedeli ödenecektir.
Kat mülkiyetine geçebilmek için Yapı Kayıt Belgesinde ödediğiniz bedel kadar harç ödenecektir. İmar Barışı uygulamasından kat mülkiyetine geçerek faydalanmak için maliklerin ve toplam arsa payının tamamının muvafakati gerekmektedir.
Yapı kayıt belgesi harç bedelini ödeyen vatandaşlar. İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı, kaçak, ruhsatsız imara aykırılık içeren binalar. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yok ise geçici olarak elektrik, su, doğalgaz gibi kamu hizmetlerinden rahatça bağlatıp yararlanabilecek. Eğer var ise yıkım kararı duracak. İdari para cezaları iptal edilecek.
Ruhsatı olan ancak aldığı ruhsata uygun yapılmayan binalar, imar barışı uygulamaları başladığında en çok talepte bulunacak yapılar arasında. Örneğin 3 kat imar olan ancak binasını 5 kat yapan binalar İmar Barışı uygulamasından faydalanacak. Yapı kayıt belgesi alarak yapmış olduğu son 2 katı yasal hale getirerek İmar Barışı kanunundan yararlanmış olacak.
İmar Affı kanunu; hazine arazisi üzerinde yapılaşmış binaları da Yapı Kayıt Sistemi uygulaması içerisinde değerlendiriyor. Hazine arazisi üzerinde yapılaşmış kaçak binalar bakanlık tarafından belirlenecek rayiç değerler doğrultusunda satın alınabilecek ve İmar Barışı uygulamasından faydalanacaklardır.
Ülkemizde imar barışı uygulamasından faydalanmak isteyen yaklaşık 16 milyon bina vardır. İmar barışı devletin vatandaşla barışması için yapılmış ve İmar Affı adı ile yasalaşma noktasındadır. Danışmanlık paketlerimizden birini seçerek siz de çok kolay bir şekilde bu imkanlardan yararlanabilirsiniz.
Başvuru Tarihi Ne Zamana Kadar?
Ruhsatı olmayan, ruhsatı olan ancak eklerine uygun olmayan veya iskan aldıktan sonra daha fazla imalat yapılan binaların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amaçlanmıştır. 31 Aralık 2017 bu başvurular için milat alınmıştır. Bu tarihten önce yapılmış yapılar için www.imarbarisibasvuru.com.tr adresinden başvurulması durumunda İmar Barışı başvurusu için gerekli dönüş sağlanacaktır.
Başvurular bakanlığın yetkilendirdiği kurulaşlara yapılacak. Yapı kayıt belgesi harç bedeli bankalara yatırılacak. Son faydalanma tarihi olarak 31 Aralık 2018 olarak söylense de bakanlığın 1 yıl uzatma yetkisi vardır.
Toplantıya Kaymakam Hakan Kılınçkaya,İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Karaca,Şube Müdürü Ahmet Can ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.
Toplantı soru cevap şeklinde son buldu.Vatandaşların soruları teker teker cevaplandırıldı ve toplantıya yoğun ilgi gösterildi.

Haber: Mehmet BOZKURT

  Bu haber 815 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI