Bugun...

Veteriner hekim uyardı; Silikon kedi kumu kullanmayın!

Kasım ayının ortasına yaklaşırken hava sıcaklıkları düşmeye başladı. Kış aylarının kendini göstermekte olduğu şu günlerde sokak hayvanlarına yardımcı olabilmek için duyurular yapılıyor, çeşitli yardımlar toplanıyor. Kartal Veteriner Kliniği Veteriner Hekim Özgür Öztürk, sokakta hayvanların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, ‘kuru mama’ verilmesinin altını çizdi.
facebook-paylas
 Tarih: 15-11-2018 06:25:25

Veteriner hekim uyardı; Silikon kedi kumu kullanmayın!

Gelibolulu hayvan severlere hem sokaktaki hem de evde baktıkları hayvanlar için ipuçları veren Veteriner Hekim Öztürk, yaptığı açıklamada vatandaşlara, ilk önce hayvanlara şiddetin cezasız kalmaması gerektiğini söyledi. Sokakta yaşayan canlılara iyi davranılması gerektiğini üstüne basa basa söyleyen Öztürk, “Kötü muameleden bulunan kişilerin tespit edilip, devletin yetkili kurumlarına ihbarda bulunulması gerektiğini düşünüyorum. Hayvana şiddet çok arttı. Bana göre bu bir sıralamadır. Çocukluktan itibaren hayvana şiddet gösteren büyüdüğünde kadına, çocuğuna, diğer insanlara da şiddet gösterir” diyerek bu konunun önemsenmesini rica etti. 
“EN TEMİZ BESLENME KURU MAMA”
 Vatandaşların, kış mevsiminde sokak hayvanlarına sığınabilecekleri yer ayarlamasını öneren Veteriner Hekim Özgür Öztürk, “Belediyelerin uyguladığı kedi evleri var, hayvan severlerin strafordan ya da tahtadan yaptıkları kedi evleri var. Bunları izole etmeliyiz, yağmura ve soğuklara karşı. Ayrıca hayvanlara kuru mama vermeliyiz. Ev yemeklerini vermeyi hiçbir şekilde tavsiye etmiyorum. En doğru en temiz beslenme şekli kuru mama” bilgisini paylaştı. 
“SİLİKON KUM KULLANMAYIN”
 Evcil hayvan sahiplerinin silika maddeli kumlardan vazgeçmesi gerektiğini belirten Öztürk, bu maddeden yapılan kedi kumlarındaki tozların silikozis hastalığına neden olduğunu söyledi. Belli bir yaştan sonra bu kedi kumlarının kansere yol açtığını söyleyen Öztürk, “Bentonit topaklaşan kedi kumları kullanabilirler. Onların herhangi bir kansorejen etkisi yok. Hatta yurtdışına Türkiye’den gidiyor. Yurtdışına biz ihraç ediyoruz” tavsiyelerinde bulundu. Öztürk, “Evcil hayvanların kum kabı ve mama kaplarını temizliğine özen gösterilmesi lazım. Deterjanla yıkandığında bile çok iyi temizlenmesi lazım. Plastiğin ömrü belli bir yere kadar. Bir süre sonra tuvalet kabını, mama kabını değiştirmeniz gerekir. Hem idrarla aşınmaya başlıyor hem de deterjanla. Değiştirilmesi gerekiyor. Plastik mama kabını pek tavsiye etmiyorum. Metal kullanırlarsa daha iyi olur. Çünkü hayvanlar için kullanılan plastik materyallerde ne kadar kanserojen ne kadar insan sağlığına yönelik bilmiyoruz. Oyuncaklar için yapılıyor ama bu plastiklerde yapılmıyor” dedi. 
“YAZIN TRAŞA KARŞIYIM”
 Kış mevsiminde evcil hayvanların bakımı içinde tavsiyelerde bulunan Öztürk, “Kışın evcil hayvanlarını tüy dökme probleminden ötürü traş ettirmek isteyenler aslında günlük rutin bakımları yapsalar günde iki defa fırçalasalar çok fazla tüy dökümü görmezler. Tüyler keçeleştiği zaman mecbur kestirmek zorundasınız. Çünkü o keçelerin altında mantar lezyonları üreyebilir” diyerek kış mevsiminde traş yapılırsa, “Evden hiç dışarı çıkmayan bir hayvansa ve evin sıcaklığı normalse belki uygun olabilir. Ben daha çok yazın güneşin dik olduğu zamanlarda traşa karşıyım. Yaz güneşinde direkt deri ile temas ediyor güneş ışınları ve tüylerin koruyucu özelliği gitmiş oluyor. Kışın da traş ettikleri zamansa kılık kıyafetler giydirilmeli, sokağa da pek çıkarılmamalı. Kışın banyo yapıldığında da hayvanı asla sokağa çıkarmasınlar ve cam açmasınlar. Hayvanı üşütmesinler. Fön makinasıyla da çok iyi derece de kurutsunlar” diyerek aksi yapıldığı takdirde hayvanlarda üst solunum yolları enfeksiyonu gibi hastalıkların baş gösterebileceğini söyledi. 
“AŞILAMALARIN VE PARAZİT UYGULAMALARININ YAPILMASI GEREKİYOR”
 Veteriner Hekim Özgür Öztürk vatandaşların, köpek ve kedilerden insanlara hastalık geçmesi ihtimali üzerinde bilgi paylaşımında bulunarak, “Eğer dışa parazit ve iç parazit ilaçlamaları yapılmazsa, bağırsak parazitleri geçebilir. Yine aşıları tam yapılmadığı takdirde kedilerden kadınlara toksoplazma hastalığı geçebilir. O da şöyle; kedinizin dış parazit ilaçlamasını rutin olarak yaptırmıyorsanız ve hayvanınız pireleniyorsa, pireler taşıyıcıdır. Kediden kadınlara ve erkeklere bulaşır. Erkeklerde bir sıkıntı olmaz fakat kadınlarda hamilelik durumu söz konusuysa bu durum tehlikeli olabilir. Hamilelik yoksa sıkıntı yok, bağışıklık kazanabiliyorsunuz ama hamilelik döneminde bulaşma olursa anne karnındaki çocukta down sendromuna, düşüğe kadar sonuçlar yaşanabiliyor. Özellikle hamile kadının bulunduğu evde yaşayan evcil hayvanların bütün aşılamaların ve parazit uygulamalarının düzenli olarak yapılması gerekiyor” uyarılarında bulundu. “Evcil hayvan tüyünü yutmakla kist veya kanser olunmaz” diye vurgulayan Hekim Öztürk, ”Tüyün üstündeki parazit yumurtalarından kist oluşur. Zaten ciğerinize o tüyün kaçması çok zor bir ihtimal. Öyle bir şey olduğu zaman zaten öksürükten duramazsınız” diyerek halk arasında yanlış bilinen bilgiyi düzeltti.

  Bu haber 1097 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI