Bugun...

NASIL DÜNYA VATANDAŞI OLURSUNUZ?

 Tarih: 06-10-2022 14:31:00
MURAT SERDAR ARSLANTÜRK

Yurtdışına taşınmak giderek daha popüler hale gelmekte ve yeni yerlere seyahat etmek, yeni insanlarla ve kültürlerle tanışmak gibi bir çok faydası var. Bazı insanlar için yurtdışına taşınmak bir zorunluluk iken, diğerleri için bir seçim ve insanlar iş, ilişkiler veya sadece yeni bir macera için yurt dışına taşınmaya daha istekli görünüyor.

Avrupa'da yaklaşık 50 milyon insan daha iyi bir yaşam kalitesi ve yeni deneyimler yaşamak için kendi ülkelerinin dışında yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2020 verilerine göre, Türkler de yurtdışına yerleşim için daha istekli ve özellikle yüksek nitelikli istihdamdaki çalışanların dikkate değer bir kısmı Kanada, Amerika ve İngiltere’ye göç ediyor.

Dünyada her şey hızla gelişiyor, ekonomiler değişiyor ve insanlar daha cesur ve korkusuz hale geliyor. Öğrenciler için en az bir uluslararası deneyime sahip olmak sıradan ve doğal bir şey halinde ancak artık genç profesyoneller, daha fazla olanak ve deneyim istiyor. Sonunda bazıları tamamen yeni bir ülkeye yerleşirken, diğerleri her zaman yeni yerlere dolaşmaya devam ediyor.

İnsanlar neden yurt dışına taşınır?

İnsanların yurtdışına taşınma nedenleri kişiden kişiye farklılık göstermekte, ancak ülkemiz için başlıca sebepler eğitim, iş, ticaret, kişisel gelişim, daha iyi bir hayat ve meteorolojik şartlar olarak öne çıkıyor.

Yurtdışına taşınmanın faydaları

Yurtdışında yaşamak her zaman kolaylıklar, avantajlar ve kazanımlar içermiyor. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden uzakta olacak ve zor durumlarla karşılaşacak, dil sorunu yaşayacak, kültürel ve dini farklılıklardan ötürü zorlanacaksınız. Diğer taraftan pek çok kazanım da elde edeceksiniz.

Kişisel Gelişim

En başta İngilizce dil bilginiz olağanüstü hızla gelişecek ve yanısıra ikinci bir yabancı dil olarak Almanca ya da İspanyolca da öğrenebileceksiniz.

Sonrası zaman ilerledikçe, yurtdışındaki her geçen gün yeni bir benlik keşfedeceksiniz. Bu, kendi kişiliğinizi, yeteneklerinizi ve hedeflerinizi daha iyi anlamanıza yol açacak.

AFS ve Essex Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yurtdışında yaşayan insanlar daha az stresli ve endişeli ve benlik saygısı daha yüksek. Dışarı çıkmanız, tanışmanız ve arkadaş edinmeniz gerektiği için daha fazla güven kazanacak ve konfor alanınızdan çıkmak zorunda kaldığınız için özgüveniniz yükselecek. Araştırmaya göre yurt dışında yaşayan insanlar hayatlarından daha memnun ve daha mutlular. Yurtdışına taşınma kararı, bağımsızlık, motivasyon, olgunluk, sorumluluk ve karar alma ve değişikliklere uyum sağlama yeteneğini göstermekte ve Türkiye’de geçirdiğiniz süre boyunca kazandığınız değerler gelişerek, size yeni değerler kazandıracak.

Gençlerimiz İçin

Dünyanın en güçlü kavramı bilgi ve bilginin tanımı değişti. Bilgi artık klavyelerin ucunda ve hayalgücü ile bütünleşip geleceği uzanamayan bilgi değersiz. Bu nedenle çocuklarımızın en az bir yabancı dil bilmesi, yerküreyi okuması, müzikten, resimden, felsefeden yararlanması, çok kültürlü ve çok dilli bir dünyanın vatandaşı olacak çapta ufkunu açması ve üretken olması gerekiyor. İşte bu vasıflara haiz insanlara, ‘Dünya Vatandaşı’ deniyor. Erasmus, Work and Travel, Aupair gibi programlara dahil olarak Amerika ve Avrupa’yı tecrübe eden çocuklar ve gençler, her şeyin bir şeyini ve bir şeyin de her şeyini bilen bireyler haline geliyor.

Mutlu ve refah seviyesi yüksek birer insan olup üretmek, var etmek ve var olanı güzelleştirmek için yola çıkmalı, yoldan çıkmalı.

  Bu yazı 864 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI