Bugun...

OSMANLI MECLİSİ MEBUSUNDA GELİBOLU MEBUSU ŞAKİR (KESEBİR) BEY KİMDİR?

 Tarih: 30-03-2022 18:43:00
SÜLEYMAN TAŞ

Osmanlı Meclisi Mebusanı’nın 6 ncı döneminde Gelibolu’dan iki mebus vardı Biri çoğumuzun bildiği ve ismi halen ilçemizde bir caddeye verilen Celal Nuri İleri diğeri ise pek duymadığınız Şakir (Kesebir) Bey dir. Şakir bey, Gelibolu’nun yakından tanıdığı Gündüz Kesebir’in büyük amcazadesidir.

Gündüz Kesebir’in babası da Emniyette polis iken İsmet İnönü nün koruma hizmetinde görev almıştı.

1889 da Makedonya Köprülü de doğan Şakir bey, Trakya - Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin aktif bir üyesiydi. Cemiyetin kuruluş aşamasında Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Gelibolu olmak üzere her sancak adına ikişer üyeden sekiz kişilik bir merkez heyeti vardı. Cemiyet işgallere karşı tepkileri mitingler düzenleyerek yasal yollardan dile getiriyordu. Bu amaçla İstanbul’un Müttefik Devletler tarafından işgal edilmesini protesto ve Trakya’nın Yunanlılara verileceği söylentilerinin yayılması üzerine31 Mart 1920 de 67 delegenin katılımıyla Lüleburgaz Kongresi düzenlendi. Gelibolu mebusu Şakir bey (Kesebir)in başkanlığında yapılan seçimlerde Gelibolu’da Fen Memuru olarak görev yapan Ekrem Demiray asil delege seçilerek yönetime girdi. Kongre sonucunda Trakya’nın her ne şekilde olursa olsun işgal edilmesine ve iç ihtilal hareketlerine karşı, savunma ve mukavemet kararı alındı.

Edirne'nin Yunan işgalinden sonra Bulgaristan'a geçen Trakya Paşaeli Cemiyeti üyelerinden Ahırköylü Ahmet Muhtar Bey, Şakir Bey ile birlikte Talat Paşa ile görüşmek üzere Sofya’dan Berlin’e gitti. Talat Paşa ile yapılan ilk görüşmede İttihat ve Terakki ileri gelenlerinin Trakya-Paşaeli Cemiyeti işleriyle uğraşmamaları üzerine mutabık kalındı. Talat Paşa, 16 Mart 1921 günü Şakir Bey ile Ahırköylü Ahmet Muhtar Beyi evine yemeğe davet etti. Ancak Talat Paşa öğle vakti evinin önünde bir Ermeni tarafından vuruldu ve yaşamını yitirdi. Ahırköylü Ahmet Bey ve Şakir Beyin Talat Paşa ile görüşmesinden sonra Bulgaristan’da Cemiyet'e bir ittihat ve Terakki müdahalesinin de önü kesilmiş oldu.

1921 Haziran ayında Erkanı Harbiye Reisi Fevzi Paşa, Şakir bey, Cevad Abbas Fuad beyleri Trakya’da yürütülen faaliyetlerden görevlendirdi. TBMM tarafından gönderilen her türlü yardımı organize ederek çok başarılı işler yaptılar.

Trakya’daki işgal ve Türklük mücadelesi veren Trakya –Paşaeli Müdaf-i Hukuk Cemiyeti Şakir Bey’i ve Ekrem Beyi Mustafa Kemal Paşa dan gerekli direktifleri almak üzere Ankara’ya gönderdi. Delegeler Ankara’da kaldıkları 11 Eylül -23 Ekim 1921 tarihleri arasında Mustafa Kemal İsmet ve Fevzi Paşalar ile bölgenin son durumunu ve yapılabilecekler konusunda görüşmelerde bulundular.

Millî Mücadele sona erince 14 Ekim 1922'de Edirne Valiliğine atandı. Trakya'nın, özellikle Çorlu'nun TBMM Hükûmeti'ne tesliminde bulundu.

  Bu yazı 1034 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI