Tweet |
Soru cevap ve sohbet şeklinde geçen toplantıda Ak Parti Belediye Başkan Adayı Bülent Çetin’e soru yönelten Tamer Altunay; siyasete yeni katılan arkadaşlarımızın facebook üzerinden fotoğraf paylaşmasını doğru bulmuyoruz. Gelin burada sıkıntılarımızı paylaşalım çözüm yolu arayalım, birlikte olunca daha iyi sonuçlar alabiliriz dedi. Altunay sorularına başlamadan önce Gelibolu Halkının bireysel sıkıntısı olan iskele sorunu oldu. Gelibolu’nun ekonomisini etkileyen bir sorun, sağlık ve trafik açısından Gelibolular olarak büyük sıkıntı dün itibariyle çalışmalar başladı. Bu bizi inanılmaz derecede sevindirdi diyerek konuya giriş yaptı.
Altunay’ın Çetin’e ilk sorusu seçimler bittikten sonra kimler göreve gelirse, meclis kimlerden oluşursa oluşsun bize dolayısıyla Gelibolu’ya, Gelibolu’nun menfaatleri olan konularında birlikte çalışmaya söz veriyor musunuz?
Çetin ‘in cevabı” Gelibolu için birlikte çalışmaya söz veriyoruz.” oldu. Gelibolu için ne yapılacaksa arkanızdayız sözünü verdi.
Çetin, Buradaki insanların hiçbiri aktif olarak siyaset yapmak istemedikleri için buraya geliyor. STK’lar olarak geliyor. Gerçekten inandığım, güvendiğim için buraya geldim dolayısıyla burada size şu garantiyi veriyorum ki, bu sizin kafanızda her zaman soru işareti oldu artık bugünden itibaren kalmayacağına eminim gerçekten bir şey yapacaksanız yemin ediyorum arkanızdayız. Gelibolu için ne yapılacaksa buradayız.
Altunay; Otopark için yer girişiminde bulundunuz mu?
Otopark sorunumuz var araçları bir araya toplamak adına bu konuda ciddi bir sıkıntımız var, Katlı otopark projelerimiz var. Katlı otoparkdan başka da çare yok çünkü çok fazla bir yer de yok.
Altunay; Önümüzdeki yıl belediyenin bütçelerini ve gelirlerini hesapladınız mı? Bizim bütçemiz şu olur, biz de projelerimizi bu bütçeye göre ayarlarız diye bir çalışmanız oldu mu? Olduysa Gelibolu için hazırladığınız projeleri hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz? Belediyenin borcundan haberiniz var mı?
Çetin; belediyenin borcu 50 bin civarında olduğunu duyuyoruz. Bazı kesimlerden bu miktarın daha üst seviyelerde olduğunu duyuyoruz. Tabi gelir, giderleri tam manasıyla bilemediğimiz için bu konuda net bir açıklama yapamıyoruz fakat bugün bakacak olduğumuzda Anadolu’nun veya Trakya’nın bir çok kasabası bizim gibi şanslı değiller. İskele gibi çok güzel gelir kaynağımız var. Biz bu gelir kaynağı ile birçok şeyin altından kalkabileceğimizi düşünüyoruz. Ticaretteki başarılı hamlelerinizi kısmetse burada, bu işin içine katıp, projelerimizi yapacağımızı düşünüyoruz.
Altunay; İskele yapılıncaya kadar geçici olarak bir çözümü var mı? İskele yolunu valilikle konuşup tek sıraya geçirebilir miyiz?
Çetin; seçilelim veya seçilmeyelim sonuçta kazanan tek bir kişi olduğuna göre sadece kazanan olarak değil, biz kazanmasak ta dediğiniz gibi hep birlikte gidelim, kazanan kim olursa olsun geride kalanlar kim olursa olsun gerçekten bunun sıkıntısını çok kötü yaşıyoruz. Geçen sene bayan bir misafirim geldi nerede olduğumu bilmiyorum diyor yani çölde kaybolmuş gibi bir yerdeyim diyor arabalar duruyor, hiç hareket etmiyoruz diyor gerçekten Gelibolumuz için utanç verici bir durumdur biz her türlü oluşuma bu konuda açığız. Seçilelim veya seçilmeyelim az önce de dediğimiz gibi biz bu konuda varız en kısa zamanda mart ayından sonra burada bu karmaşa yine başlayacak artık iskele yoluna girmiştir. 15-18 ay sonra tamamen kısmetse açılacaktır ama bu zamana kadar ne çözüm üretebiliriz hep birlikte gidelim daha sağlıklı hareket edelim.
Harfiyat başladı dediniz, bir firmaya ait mi yoksa
GESTAŞ mı yapıyor kimin tarafından başladı?
Çetin ; Şuanda İl Özel İdare tarafından başladı daha ileriki süreci bizlerde takip edeceğiz ama şuanda harfiyatı İl Özel İdarenin araçları yapıyor ve devamında büyük ihtimalle bir ihale daha yapılacaktır. Çünkü bize söylenilen şubat ayının sonlarında demişlerdi bizde yarın detaylı bilgiyi GESTAŞ Müdürlüğü’nden öğreneceğiz büyük ihtimalle onunda yarın bir sistemi olacaktır çünkü büyük bir işten bahsediyoruz. Şu an için bu şekilde başladı. İller Bankasından aktarılan 15 milyon zaten bu şekilde aktarıldı belli bir yere kadar böyle gideceğinin bilgisi verildi. Detaylı bilgiyi tamamen öğreneceğiz bunları zaten sosyal medyada ve yerel basınımızda paylaşıp, duyuracağız.
İskele yapılana kadar geçici bir çözümünüz ya da bir projeniz var mı?
Bu konuda yol güzergahının değiştirilmesi haricinde bir çözüm gözükmüyor şuan çünkü daha önceden bunu denendi, komisyonda da görüşüldü fakat bu bir sonuca ulaşmadı. Şuan bir projemiz vardır desek yalan söylemiş oluruz. Yolun değiştirilmesinin haricinde başka bir çaremiz gözükmüyor.
Yol değişimi derken ?
Yol değişimi yani gemi sırası güzergahının tek şeride indirilmesi Çamlık üzerinden gelinerek mi bir çare bulunur geçen hafta başkanımızı ziyarette de bu konudan bahsetmiştik. Gerekirse ıIşıklardan sonra iskele tarafına hiç araç salınmaz, gerçekten ciddi bir problemdir. Tek bir beyinle, tek bir partiyle bana göre üstesinden gelinebilecek bir şey değildir bunu hep beraber oturarak çözüm bulmalıyız. Çanakkale’ye mi gideceğiz? Ankara’ya mı gideceğiz ? Gerekirse onları mı buraya çağıracağız bilmiyorum. Artık bende özellikle bu saatten sonra böyle bir adaylıktan sonra ön plana çıkarak bu işin çözülmesi için çalışacağım.
Doğan Zelova Soru ; Sizin için daha büyük sıkıntı iktidar partisisiniz ve belediye başkan adayısınız bir vatandaş olsam derim bu sorunu çözmeniz lazım başkanım yani bu da sizi sıkıntıya sokacak
Çetin ; Az öncede bahsettiğim gibi burada bizim iktidar partisi adaylığı söz konusu olduktan sonra, biz müdahil olmamız gereken noktalar olduğunu gördük. Daha önce ben geri planda duran bir insandım, bir iş adamı olarak gerçekten ön plana çıkmayan bir insandım ama şu son yaşadığım son bir buçuk aylık bir süreçte bazı şeylere daha çok dikkat ettim. Neden bunlara biz de göz yummuşuz ve sahip çıkmamışız diye kendimi eleştirdiğim yerler çoktur. Bundan sonra bizde bu koşturmanın içinde olacağız.
Bir soru da ; İskele ve gemi olayı Gelibolu’yu çok ilgilendiren bir konu bizler 365 gün Gelibolu’da yaşıyoruz. Ara sıra hastamız oluyor Çanakkale’ye gideceğiz gemi kuyruğu, herhangi çok acil bir işimiz var, il genel meclisi hafta da üç gün gidecek gemi kuyruğu, bizim Gelibolu’da yaşayanlar için , diğer taraftan adam Almanya’dan geliyor senede bir kez kullanıyor ama biz burada çektiğimiz dert belli 1,5-2 senedir çekiyoruz. İskele kuyruğunu çekiyoruz sonuçta. Buradaki araçlara bir öncelik tanınması bize çok mantıklı ve doğru geldi. Bu aslında bir şekilde gündeme getirilip bir Gelibolu’da yaşayan bir kişinin araç kartı olarak bir öncelik sağlanması olabilir mi. Böyle bir kart sistemi olursa iki taraftan da geçiş rahat olacaktır.
Bu soruya cevabı İl Genel Meclis Üyesi Serhat Sürücü cevap verdi ve bu kargaşalara ve kavgalara bile neden olabilir. Orada sizin olduğunuzu farzedin ve saatlerce beklediğinizi nasıl tepki verirsiniz şeklinde cevap verdi.
Altunay ; Yerel Yönetim olarak işsizliğe nasıl bir çözüm getirebilirsiniz? Böyle bir projeniz var mı?
Çetin; Üniversite geldiği zaman ekonomimiz hareketleneceği için kafelerde eskiden 3 kişi çalışıyorsa 6-7 kişi çalışacak bunun bir katkısı olacağını düşünüyoruz. Bir de İmalatçılar Sanayi Sitesi tarzında bir düşüncemiz var yarın görev alırsak karşılıklı tekrar görüş alışverişinde bulunacağız. Bacalı fabrika olmadığını hepimiz biliyoruz ki bacasız sanayide tekstili v.b. gibi Gelibolu’ya katabiliriz. Gelibolu’da şuanda tekstilde çok zayıfız. Bu tarz bir sanayi sitesi şeklinde veya daha ileriye götürerek organize tarzında çünkü biliyorsunuz ki Biga’da, Ezine’de, Çanakkale’de her tarafta var maalesef biz bu konuda geri kaldık. Nüfusumuz 33.000’lerden 29.500’ e düştü tekrardan. Bu bizim gözümüzden kaçmayan bir şey herkesin ciddi problemi işsizlik.
Tersane işinin de üzerine gidilerek iş alanı genişletmek gerekiyor. Gelibolu kan kaybediyor. Nüfusu ve esnafı kaybediyor. Bizler firma davet ederek Gelibolu’nun iş alanında etkin hale getireceğiz.
Altunay; Köprü hakkında Gelibolu’ya getirisi ve götürüsü nedir? Ne tür öngörünüz var? Yapıldıktan sonra Gelibolu’nun ekonomisine nasıl bir yansıması olabilir böyle bir çalışma yapabildiniz mi?
Gelibolu’ya ne katkıda bulunabiliriz bunun çaresine bakmamız gerekir. Buraya otobüsleri ve araçları ilçemize çekecek girişimlerde bulunacağız. Turizmi canladıracağız.
Altunay ; Ekonomik acıdan köprü çalışmalarının Gelibolu ekonomisine bir etkisi olmadığını duyduk atıyoruz manavlar bile bundan faydalanamadığını, suyu bile dışarıdan aldıklarını belirtiyorlar sizin bu konu hakkında görüşünüz nedir?
Çetin, "bu konuyu arkadaşlarımızda araştırdı, ama sanıldığı gibi bir durum değil. Alış veriş yapan firmalar, uzun vadeli çalıştıklarından, kısıtlı sermaye ile çalışan bazı esnaflarımız bunu kabul etmemiş. Bazı esnaflarda istedikleri marka olmayınca yetirince alış veriş olmamış" dedi.
Engelli vatandaşlarımızla ilgili soruya da cevap veren Çetin, "konuda birçok projemiz var ve daha da olacaktır. Bir kaçını paylaştık zaten. Ama engelliler derneğimizle de iletişime geçip, sorunların çeşitlerini öğrenip, projelerimizi onlara göre artırıp, değiştirebiliriz" dedi.
Altunay'ın ilçedeki marketler konusunda ne düşünüyorsunuz sorusu üzerine de bir açıklama yapan Bülent Çetin, "ilçede sadece küçük esnafımıza değil, toptancı esnafımıza da zararı var. Yeni açılacak olanları ilçe dışına yönlendirmek için bazı ilçelerde yapılanları örnek teşkil ettirerek yapabileceğimizi düşünüyorum. Biz tek yumruk olamadığımız için karşı kıyılar gibi güçlü olamıyoruz. Biz bu sorunları çözmek için elimizi taşın altına koyduk. Ama hep birlikte hareket etmemiz lazım. Bizim projelerimizin tamamı 5 yıl içerisinde yapılacak projeler. Seçimler 5 yılda bir yapıldığından biz projelerimiz 5 yıllık süreler içinde yapmak için hazırladık" dedi.
Altunay, "Sanayi sitesinin yollarının yapımı için ne düşünürsünüz. Yollarımızı yapar mısınız" sorusu üzerine Bülent Çein'de, "bende kendimi sanayi esnafı sayıyorum. Elbette sizlerin sorunları, bizimde sorunumuz. Ve sizlerle birlikte çalışarak, belediyeye geldiğimizde yollarınızı Mayıs ayı sonuna kadar yapacağız" dedi.
Altunay; Mezbaha, imar ve doğalgaz konularında ne düşünüyorsunuz...?
Çetin, "önce Doğalgazdan başlayayım. Ben ilçenin % 50 oranında kömür ihtiyacını karşılayan bir şirketin aynı zamanda ortağıyım. Senede ilçede 275 tır, kömür satıp ciddi paralar kazanıyorum. Ama buna rağmen ben önce bir babayım ve 2 kızım var. Diğer çocuklar gibi onlarında sağlıklı bir ortamda yaşamaları istiyorum ve bu Doğalgazın ilçeye gelmesi için var gücümle, yönetimimle birlikte çalışacağız" dedi ve söze bu arada meclis üyesi adayı Olcay Üstün sözü alarak şu açıklamayı yaptı.
"Eğer belediye meclisi Haziran ayında tatilde olmayıp, ya da olağanüstü bir kararla toplanıp, daha sonradan aldığı kararı, o zaman alsaydı, Lapseki gibi şimdi bizede Doğalgazın gelmemesi için bir neden olmayacaktı. Meclisin aldığı karar, devletin kurumunun aldığı karardan sonra çıktığı için, kazı bedelleri yapacak olan şirkete değilde, belediyeye kaldığından, belediyede zorluk çıkartıyor ve mağdur durumu oynuyor" dedi ve Çetin sözü şöyle tamamladı. " Ama yinede birlikte hareket edersek ne yapılacaksa birlikte Gelibolu için yapalım, bu sorunu çözelim" dedi.
Çetin daha sonra Mezbaha konusuna da değinerek, "ilçemiz için sıkıntılı bir durum. İnsan sağlığı açısından da önemli. Bunun için elbette çalışmalarımız var. Mart ayında çıkan bir kanun var. Bundan yararlanarak, kesimhane olarak mezbahayı devreye sokacağız. her şeyde olduğu gibi imar konularında da ilçemizde yanlışlıklar ve gelişmemişlikler var. Alaeddin mahallesini örnek alalım, burada bazı sokaklara bırakın itfaiyeyi, ambulansın girmesi bile imkansız. Buraların elden geçirilmesi gerekiyor" dedi.
Altunay'ın Spor ve Kültür sorularına da cevap veren Bülent Çetin, " belediye bütçemizden spor kulüplerimize elbette yardımı artırarak, sürdüreceğiz. Maddi yetersizlik nedeniyle liglere giremeyen takımlarımıza da yardım edeceğiz. Buradan söz veriyorum. Seçildiğimizde takımlarımızın tüm malzemelerini biz temin edeceğiz. Kültürel etkinliklere de hız vereceğiz. Gençlik merkezi yapacağız ve burada çeşitli salonlar bulunacak. Festivalimizi yeniden sponsorlarla canlandırıp, belediyemize yük olmadan yapacağız. İlçemizdeki tarihi eserlere de el atacağız. Gerekli kurumları harekete geçirip, orjinallerine sadık kalınarak, ayakta tutacağız. Hayvan barınakları laf olsun diye yapılmayacak. Gerçekten burada sokak hayvanlarının daha sağlıklı yaşamaları için daha modern yapılacak. Hatta bu sahipli ayvanlarımız için sokak otel kulübeleri düşünüyoruz. Çöp konteynırlarını yer altına alıp, o çirkin görüntüden kurtaracağız. Katlı Otopark ve roman derneğimizin isteği olan müzik kurs salonu yapacağız. Bu çocuklarımız burada müzik eğitimi alacak. El sanatları kurslarımız olacak, kadınlarımıza pazar imkanı sunacağız. Bazı yerlerde su ücretlerini ve katı atık ücretini yüksek buluyoruz. Bunların indirimi için çalışmalarda yapacağız. Bu arada böyle güzel bir birlikteliği sağladığınız için sizlere teşekkür ediyoruz" dedi.