Bugun...

DAMITILMIŞ HAKİKATLER

 Tarih: 05-08-2022 14:15:00
MUSTAFA TURGUT - GELİBOLU MÜFTÜSÜ

Bu hafta, uzun bir süreç içerisinde çeşitli çalışmalardan iktibas ettiğim, her biri birbirinden derin, çarpıcı, diriltici ve kapsamlı manalar ihtiva eden birkaç aforizmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

[Müslümanın Adalet Bilinci]

“Fırat’ın kenarında bir kurt bir kuzuyu kaparsa, adl-i İlâhi’ye hesap veren bir Hz. Ömer bilinci, duygusu ve duyarlığı ne zaman bizde karşılık bula¬cak?”

[Araç-Amaç Dengesi]

“Araçların hükümranlığı, amaçları/niteliği unutturdu; insanı hayattan, hayatın sorunlarından, acılarından uzaklaştırdı, hayatın sorunlarına karşı duyarsızlaştırdı.”

[İş Tutuşumuz Nasıl Olmalı?]

"İş tutuşumuz kalbî; iş yapışımız aklî/istidlâlî olsun. Birincisi sizi samimi ve ihlaslı kılar, ikincisi titiz ve başarılı.”

[Calib-i Dikkat Bir Soru]

“İnsan sormadan edemiyor: İyi de, mademki, sömürgeci Batılıların bütün değerlerini, yaşama biçimlerini, iyice içini boşaltarak tepe tepe tükettiğimiz kültürlerini benimseyecek idiysek biz o istiklal savaşını niçin ve kime karşı verdik peki?”

[Kültürel Bağımsızlık]

“Bir ülkede entelektüel ve kültürel bağımsızlık mücade¬lesi kazanılmadan o ülkedeki istiklal ve istikbal mücadelesi aslâ kazanılamaz.”

[Umutsuzluk Nedir?]

“Umutsuzluğu Allah’a sırt dönmek olarak anlıyorum."

[Dünyanın Değişmesi Mümkün mü?]

"Bir insanın değişmesi, dünyanın değişeceğine dair umudumuzu güçlendirmek için yeter."

[Boş Gündem İle Meşgul Olmanın Bizden Alıp Götürdükleri]

"Gelip geçen gündem”in esiri olmak, esas gündeme, esaslı gündeme dair sözümüzü alıyor elinizden."

[İslam’da Emanet…]

“Emanet dairesi çok geniştir. Canımızdan başlar. Allah bizi evvela kendimize emanet etmiştir. Ailemiz, sevdiklerimiz, mazlumlar ve nihayetinde bü¬tün müminler. Bir parçası olduğumuz, içinde yaşadığımız dünyanın her şeyi. Ağaçları, suları, diğer canlıları. Toprağı dahi kirletemeyiz. Hiçbirini hor göremeyiz, kullanamayız. Onların da hakkı vardır ve korunmalıdır.”

[Sanat Ve Kültür Nasıl İnşa Edilir?]

"Sanat ve kültür; bir inanç sistemi, bir dünya görüşü, bir hayat tarzı, bir üretim biçimi, bir atmosfer, bir iklim nihayetinde bir ritim üzerinde oluşur."

[Fitne Zamanında, Yani Günümüzde Nasıl Bir Birlik Ve Beraberlik İçinde Olmalıyız?]

"Omuz omuza vermemiz gereken zamanda, aramızdan rüzgâr bile geçmemeli."

[Türk Milletine Saldırı Ne Zaman Başladı?]

"Kalbimizin Beytullah’a bağlandığı ve ayağımızın Diyar-ı Rum’da yer tutmaya başladığı ilk günden beri bize karşı saldırılar durmadı." 

[Dinimiz Ve Mukaddesatımız İçin Ödediğimiz Bedel]

"Dünya üstünde bu kadar çok şehitliği olan kaç millet var? Mevcut vatanın dışında kalan şehitliklerden bahsediyoruz. Bedel ödemedik, adeta bede¬lin kendisi olduk."

"Kazanmak kadar kaybetmenin de ne demek olduğunu yeterince bilen bir milletiz."

[Ey Türk Milleti Dikkat!]

"Millî tarihimiz ibretlerle doludur. Her şey orada yazı¬lıdır, kayıt altındadır. Beş yüz yıllık Türk yurtları, İslâm beldeleri birkaç saat içinde elinizden gidebilir. Yenişehir, Larissa olup çıkar."

[Mimarî Güzelliğin Önemi]

"Çarpık yapılaşmadan bir kültür ve sanat hamlesi çı¬karmak muhaldir. Belediyeler ne kadar “Kültür Merkezi” yaparsa yapsın, boşa gayret. Ne sahnenin-salonun hakkını verecek bir tiyatro birikimi (oyun-oyuncu-yönetmen vb.) ne de o salonları dolduracak seyirci vardır."

[Bencillik Neyi Sağlamaz?]

"Bencillikle elde edilecek çok şey olduğunu kabûl edebiliriz. Ama huzûr bunlardan birisi değil. Bunu biliyoruz."

[Dikkat! Birbirimizi Harcamayalım]

"Bütün gün neredeyse hiç ara vermeden, üstelik hiç tereddüt de etmeden birbirini harcayan bir topluluğun yaptığı herhangi bir şeyin bereketi olur mu?"

Selam ve dua ile

  Bu yazı 2223 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI