Bugun...

TARİHTEN SİLİNEN KÖYÜMÜZ ORTAKÖY-EKZEMİL

 Tarih: 07-12-2023 20:37:00
SÜLEYMAN TAŞ

Birçoğunuzun bildiği, atalarının da köyü olan Gelibolu-Ortaköy tarihten silindi. Şimdi size Ortaköy nerededir ? Nasıl gidilir diye biri sorsa ne haritada, ne navigasyonda, ne de yol kenarı trafik işaretlerinde bir şey bulamazsınız.
Antik çağda Heksamilion olarak bilinen daha sonra Eksamil olarak da bilinen Ortaköy, 1942 de Askeri Bölge ilan edilmiş ve köylüler başka bölgelere göç ettirilmişti. Bu tarihten itibaren askeri bölge olarak kullanılan bu yer şimdilerde Org. Fahrettin Altaylı kışlası olarak bilinmektedir. Bu köy 1 nci Balkan harbinde Bulgar işgaline de uğramış olup halen kışla içerisinde Balkan Şehitliği mevcuttur.
1924 yılında Mübadele kapsamında bu köye 120 aile toplam 550 kişi yerleştirilmiştir. Köy ilçenin en büyük köylerinden biri haline gelmişti.
Benim Ailem de, 1923 mübadili olarak babam 12 yaşında annem 4 yaşında iken ebeveynleri ile birlikte Devlet tarafından 1924 Nisan ayında Gelibolu- Eksemil-Ortaköy de yerleştirilmiş, bilahare annem babam 1937 da bu köyde evlenmiş, iki ağabeyim bu köyde dünyaya gelmiştir. Ağabeyimin biri halen sağdır. Ortaköy benim gibi birçok ailenin Ata toprağıdır ve kıymetlidir. Kısa Yaşamlarında iki büyük zorunlu göçe tabi tutulmuş bir aileyiz.
2015 Yılına kadar Karayolları yön bilgi levhalarında Şarköy-Kavak sapağında Ortaköy ismi de yer alırdı. Şimdi ise yön levhası kaldırılmış olup ileride bu köyde doğmuş insanların nesilleri Ata toprağı olan Ortaköy’ü bulamayacaklardır. Bir köy adeta 2015 yılında haritadan silinmiştir. Oysaki Gelibolu Nüfus Müdürlüğünde Ortaköy köy kayıtları bulunmaktadır.
Kaldı ki Ortaköy askeri garnizonunda on binlerce asker vatani hizmetlerini yapmış olup hatıralarında bu köy önemli bir yer tutmaktadır. Onlarda evlatlarına ve torunlarına Ortaköy ü anlatmışlardır. Yoldan geçerken bu levhayı gördüklerinde askerlik günlerini hatırlamakta idiler.
Birçok ailenin Ata toprağının en azından isim olarak yaşatılmasının önemi yadsınamaz. Bu nedenle gelecek nesillerde de tanınmasını sağlamak için Şarköy kavşağındaki karayolları yön levhasına Ortaköy ismi yazdırılmasını, Şarköy yolundan Ortaköy kışlasına dönen kavşakta ise Ortaköy ile ilgili tanıtıcı bir levhanın konulmasının uygun olacağını değerlendirmekteyim.
Bu amaçla Kaymakamlığa geçen yıl yaptığım müracaata,verilen cevap çok ilginçtir. Deniyorki,Trafik Bilgi Levhaları sürücülere yerleşim yerleri ve hizmet tesisleri hakkında bilgi vermekte olup yapılan inceleme sonucunda talep konusu yerin yerleşim yeri olmadığı, Fahrettin Altay Kışlası içinde kaldığı tespit edilmiş olup askeri kışla içinde kalan eski köy yerleşimine ait bilgi levhası konulmasının sürücülerin yanlış bilgilendirilmesine ve trafik güvenliğinin tehlikeye düşmesine sebebiyet verebileceği mütalaa edilmektedir. Yani önerinizi red ediyoruz diyorlar.
Peki ,2015 yılına kadar bu levha varken bu kavşakta çok mu kaza oldu?
Peki, Trafik bilgi levhası değil de yerleşim olmadığı için tarihi ören yeri levhası olamaz mıydı?
Mübadelenin 100 ncü yılını kutluyoruz. Gelibolu’ya sayıca çok fazla mübadil ailesinin şu an ikinci ve üçüncü kuşak nesilleri var . Bunların geçmişlerini nasıl hatırlatacaksınız? Sonuçta kendim bir levha yaptıracağım Benim gibi birkaç Ortaköy kökenli arkadaşla kendimiz gidip, kendimiz bu levhayı dikeriz artık ne dersiniz?
Kaymakamımız Bekir Abacı nın bu konuda insiyatif almasını köy isminin koyulmasının sağlanmasını bekliyorum

  Bu yazı 756 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI