Tweet |
Gelibolu Kent Konseyi öncülüğünde, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Mustafa Çoban, CHP İlçe Başkanı İsmail Parlak, İyi Parti İlçe Başkanı Hakan Alış, Demokrat Parti İlçe Başkanı Cemil Ilgın, Saadet Partisi İlçe Başkanı Muhammed Erer, CHP İl Genel Meclis Üyesi Ali Rıza Sayın, CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, Keşan Kent Konseyi, Gelibolu Saros Gönüllüleri ve Gelibolu Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla basın açıklaması yapıldı.
Sarozuma Dokunma adlı toplantının açılış konuşmasını Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu yaptı. Demirsu konuşmasında, Saros'da yaşanan katliama dur demek için burada oldukları belirterek, “Dünyada eşsiz denizi ve su altı zenginlikleriyle bilinen ve çevre yerleşkeler olarak bizleri şanslı kılan, adeta bir doğa harikası olan Saros denizimizin yaşadığı acımasız talan bizlerin burada toplanma sebebidir.
Atalarımızdan aldığımız bu topraklar, bu deniz bize sadece emanet, bunu biliyoruz. Çocuklarımıza aynı şekilde bırakmak ise boynumuzun borcudur. Hele ki taa Katar’dan yapılan plana, ticaret hesaplarına topraklarımızı yağmalatmayacağız. Doğu ülkelerden gelen doğalgazı Avrupa ülkelerine satacaklar. Ülkemize bir gram faydasının olmadığı nettir. İlçemize gelecek olan doğalgazla da uzaktan yakından ilgisi yoktur. Gelibolu’ya Şarköy-Kavakköy hattı üzerinden doğalgaz verileceğini ve burada belirtmek isterim.
Keşan Kent Konseyi öncülüğünde ve Saros Gönüllüleri dayanışmasıyla 3 yıldır devam eden hukuksal mücadeleye başından beri Gelibolu Kent Konseyi olarak destek veriyoruz. Tamamen hukuk dışı bir şekilde inşaatı devam eden FSRU Limanı inşaatının ivedi durması gerekmektedir. Edirne İdari Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını acilen çıkartması gerekmektedir. Oluşturacağımız kamuoyu çok kıymetlidir. Bu hassasiyetle Gelibolu Sivil Toplum Kuruluşları, Çanakkale Kent Konseyleri Birliği, Gelibolu Kent Konseyi olarak bu basın açıklaması aracılığıyla Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllüleri ile birlikte olduğumuzu, denizimize, doğamıza sahip çıktığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.
Gelibolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen Saros’uma Dokunma eylemli basın açılamasında konuşan CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, “Burada iki katliam birden yaşanıyor. Hem doğa katliamı, hem de hukuk katliamı. İkisi birden aynı anda devam ediyor. Hiç bir amacı olmayan, topluma hiç bir faydası olmayan bir proje. Sarosumuz, canımız, dünyada eşi benzeri görülmeyen bu coğrafya maalesef ki katlediliyor. Daha yeni yaptığımız işlerden dolayı, yaptığımız şeylerden dolayı, müsilajla yüzümüze tükürdü. Doğru değil mi, hepimizin yüzümüze tükürdü. Dedi ki, siz çok kötü birşey yapıyorsunuz ve yüzümüze tükürdü. BOTAŞ’ta da aynı şey yaşanacak. Saros’ta yaplan projede de aynı şey yaşanacak. İlla ki doğanın yüzümüzemi tükürmesinimi bekliyoruz” dedi.
Diğer bir konuşmacı olan, Gelibolu Saros Gönüllüleri adına Ali Kaya ise, “3 yıl önce 3-5 kişilik çevre gönüllüsü bir grubun başlattığı yaşam denizimiz hayat bulduğumuz Saros körfezine çevremizi katleden liman ve boru hattı inşaatı hız kesmeden devam etmektedir. Karşımızda maalesef hukuk tanımaz bir anlayış var. Bizler Gelibolu Saros Gönüllüleri bileşenleri olarak insan ve doğa yaşamına hitap etmeyen bu inşaatın bir an önce durdurulmasını istiyoruz.
Bir tek cm2’ni yabancılara satmadığımız gözümüz gibi koruduğumuz Türkiye Cumhuriyeti devletimizin başlangıcı olan ve benim için tüm vatandaşlarımızın kutsal toprağı, milli duygularımızın ttemeli Gelibolu Yarımadası’nın bölge ve bölge dışı tüm yaşayanlarla korunmasaı, muhafaza edilmesi ve kapitalist ticaretin dışında kalması gerekmektedir. Bu şanlı mücadele hepimizindir. Birleşik akıl ve mücadelenin önünde hiç kimse duramaz. Ülkemizdeki çevre katliamının bir çözümü var, o da acilen seçime gitmek. Bundan sonra temiz bir çevre, sürdürülebilir kalkınma politikası ve otarşik yaşama, politikasında yer veren siyasi partilere oy vereceğimizi de buradan ilan ediyoruz” dedi.
Gelibolu, Güneyli, Bolayır, Koruköy Saros Gönülleri adına konuşan Tuğba Diner ise , “Tıpkı Gelibolu ilçesinin, Saros kıyıları gibi, Keşan ilçesini de tüm Saros kıyıları Saros Özel Koruma Bölgesi ilan edilmelidir. Saros Körfezi Kültür Turizm ve Koruma Gelişim Bölgesi statüsünde çıkartılamaz. Bu inşaat sürecinde, bilirkişiler tarafından da teyit edildiği gibi, Anayasa tarafından korunan ormanlarımız uluslararası sözleşmelere konu olan denizimiz, soframızdan eksilmeyen balığımız, tarım alanlarımız kısaca yaşam alanlarımız telafisi mümkün olmayan çok büyük zararlar görmektedir.
Saros Körfezi dünyanın en bakir denizlerinden biridir. Bu devasa büyüklükteki gemilerin yağı, kiri, arızası, tamiri, gürültüsü, görüntüsü denizimizi kirletecektir. Saros halkının önemli bir kesimi turizm gelirleriyle geçimini sağlamaktadır. Zaman içinde körfezimizin kirlenmesi azalacak ve bu kesim işsiz kalacaktır. Marmara Denizi’ndeki kirlilik akıl almaz boyutlara ulaştı ve deniz, bilim adamlarının söylemlerine göre bir lağım çukuruna dönüştü. Kirlenmenin ilk ve çok büyük bir adımı olan FSRU Liman inşaatı ve işletmesinde ısrar ve halkta inatlaşma devam ederse, Saros Körfezinin akibeti Marmara Denizi’nden farklı olmayacaktır” dedi. Yapılan konuşmaların ardından atılan slogonlar ve toplu fotoğraf çekiminin ardından basın toplantısı sona erdi.
Haber: Cevriye ŞAHİN