Tweet |
Gelibolu Belediye Meclisinin 4 Aralık Cuma günü belediye nikâh salonunda gerçekleşen 2020 yılının son meclis toplantısı, Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın başkanlığında yoklama ve saygı duruşu ile başladı.
Tek birleşim ile tamamlanan 2020 yılının son meclis toplantısında 7 gündem maddesi görüşüldü. Belediye Başkanı Mustafa Özacar, gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce açıklamalarda bulunarak Güneyli Köyünün yaklaşık 1387,34 hektar yüzölçümündeki alanın Gelibolu Belediyesi mücavir alanından çıkarılmasına oldukça sert bir dille yanıt verdi. Başkan Özacar, “Gelibolu Belediyesi’ne yapılan bu haksız ve mesnetsiz suçlama için son derece hicap duyuyorum. Bunun akılla, mantıkla bağdaşan hiçbir yeri yok” dedi.
Belediye Başkanı Mustafa Özacar, meclis toplantısına geçilmeden önce yaptığı açıklamada; “Bize 2 Aralık’ta bir yazı geldi. Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Müdürlüğü’nden Güneyli Köyü ile ilgili bir yazı geldi. Bizler Güneyli Köyü’nün istek ve taleplerini her zaman baş üstünde tutarız. Biliyoruz ki, onlar çok donanımlı bir köy. Bütün hizmetleri görebilecek kapasiteye sahip, bütün araç gereçleri donatılmış ve bütün görevleri yüklenme talebi ile yapacaklardır. Bu da bir ironik söylem! Böyle bir yazı bizi gerçekten derinden yaralamıştır. Gelibolu halkı ve Gelibolu Belediyesi böyle bir suçlamayı veya böyle bir yetersizliği asla kabul etmemektedir. Kabul etmesi de mümkün değildir” dedi.
“Kavakköy Beldemiz sınırına kadar olan bölge ‘Özel Çevre Koruma Alanı’dır. Amacı; kendi kendini yenileyen ender denizlerinden biri olan Saros Körfezi’ni koruma altına almasını amaçlamaktadır.” diyen Özacar, şöyle devam etti: “Bu körfezin tam karşı kıyısı Özel Çevre Koruma alanında değil. Sadece Kavakköy ve Gelibolu sınırları 2010 yılında ÖÇK kapsamına dahil edildi. 1 Nisan 2016 yılında planlar onaylandı ve bize denildi ki; ‘Biz Güneyli Köyü’nün bu bölgesinin yeniden imar planını yapacağız’ dediler ve elimizden tüm yetkiler alınmış oldu. Biz o bölgeye tek bir kazma dahi vursak ÖÇK’dan ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin almak zorundayız. Ondan bir şey yapamadık ve onların imar planlarını yapmasını bekledik. Daha sonra 6 Ocak 2020 yılında son tadilat projeleri onaylanarak, bu bölgenin imar planı onaylanmış oldu. Sadece ‘Mahmutpaşa’ diye bilinen bölgenin imar planı onaylanmadı. Biz de bu arada Güneyli Köyü’nün altyapı çalışmalarına başladık. Su, kanalizasyon ve arıtma tesisi için yer aradık. İmar plan tadilatlarını hazırlattık. Ancak bu bölgede yıllar süren bir yerleşim yerleri vardı. Bu yerleşim yerleri ile ilgili projeler çizmeden geçici olarak su hatları projesi yaptık. Bunun için de 25.11.2019 tarihinde bir İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı aldık. Bu karar doğrultusunda bizler, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Dedik ki; ‘Su bağlama ile ilgili buradaki yerleşim yerlerine su bağlamak istiyoruz’. Ve Çevre Şehircilik Bakanlığı da bizlere onay verdi. Yani bizim Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın onayı olmadan oraya herhangi bir işlem yapmamız mümkün değil” dedi.
“Güneyli Köyü Muhtarlığı kaçak olarak su bağlamıştır!”
Gelibolu Belediyesi’nin izin almadan hiçbir işlem yapmamasına karşın, Güneyli Köyü Muhtarlığı’nın izin almadan kazı yaptığını ve kaçak su bağladığını iddia eden Başkan Özacar; “Bu arada Güneyli Köyü Muhtarlığı, bütün bunlara karşı kendi içerisinde bizden hariç ne Gelibolu Belediyesi’nden ne de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan böyle bir izin almaksızın defalarca kazı yapmış, kaçak su bağlamış, ÖÇK kararlarına karşı çıkarak yapmış, bizler de bugüne kadar bütün bu şikâyetleri ilgili kuruma bildirmişiz. Bütün bu işlemlerle ilgili davalar devam ediyor. Biz bunu yapamazken, Güneyli Köyü Muhtarlığı kazı işlemleri yapmış, kaçak olarak da suları bağlamıştır.
Biz bir yandan resmi izin peşinde koşuyoruz, bir yandan Çevre Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz, ama muhtar herhalde tüm yetkileri üzerinde toplayarak her türlü illegal uygulama ve hareketleri ile kendi bildiğine devam ediyor. Biz de bunun hakkında gerekli tutanakları fotoğraflarla birlikte ilgili makamlara bildirdik. Şu anda sonuçları bekliyoruz, bu konunun takipçisiyiz” dedi.
“Yıllardır burada çöpleri toplayan Gelibolu Belediyesi”
Başkan Özacar, katı atıkların toplanması konusuna da dikkat çekerek, “Biz, Güneyli Köyü Muhtarlığı tarafından suçlanıyoruz ya, çöp toplanmıyor(!) diyor. Bunu dernek de diyor. Güneyli Köyü Güzelleştirme Derneği, hangi güçle, hangi yetkiyle böyle bir çöp toplama yetkisine haiz olacak ki? Onların böyle bir yetkisi yok. Yıllardır burada çöpleri toplayan Gelibolu Belediyesi, hizmeti veren Gelibolu Belediyesi. Ancak biz herhangi bir işlem ve işleyişi yapamıyorduk, çünkü planların onaylanmasını bekliyorduk” dedi.
“Elektrik, Belediyenin sorunuymuş gibi gösterilmiş!”
Güneyli Köyü sahilinin mücavir alandan çıkarılmasında gösterilen gerekçelerden biri olan elektrik sorunu hakkında da açıklamada bulunan Başkan Özacar; “Gelibolu Belediyesi’ne yapılan bu haksız ve mesnetsiz suçlama için son derece hicap duyuyorum. Bunun akılla, mantıkla bağdaşan hiçbir yeri yok. Güneyli Köyü Muhtarı, pervasızca saygısızca, ne bizim oradaki haklarımıza, ne yasalara uymayarak ne yazık ki gerekli iş ve işlemleri yapıyor. Halen de devam etmektedir. Yıllardır dernek bazından yürütülen elektrik dağıtımı ile ilgili gerek Çanakkale’de, gerek Bursa bölgede şifai ve yazılı başvurularımız oldu. Bu bölgenin elektrik sisteminin yeniden düzenlenmesi, bireysel aboneliğin sağlanması için gerekli taleplerde bulunduk. Bunlarla ilgili gerekli çalışmalar yaptık. Bunu da sanki Gelibolu Belediyesi’nin sorunuymuş gibi gösteriyor. Ben akıllara ziyan mesnetsiz, akılsız, hiçbir şeye dayanmayan, son derece cahilane yapılmış davranış biçiminin bu şekilde dikkate alınmasından son derece ilçem ve ülkem adına hicap duyuyorum. Biz sanki elektrik dağıtımcısıymışız gibi, UEDAŞ’ın görevini tarafımıza yüklüyorlar. Bu çok acı bir şey. Mücavir alanın Gelibolu Belediyesi’nden alınıp alınmaması önemli değil ama böyle mesnetsiz, asılsız bir iddianın böyle dikkate alınmasını gerçekten benim aklım almıyor. Güneyli Muhtarı ve azalarının aldığı kararın hiçbir hukuki ve mesleki dayanağı yok. Çünkü hiçbir tanesinin temeli yok.
Bu arkadaş, bunları yaparken usulsüz bağlama yaptı. Kimden istediği fiyatta, istediği rakamı toplamayı gerekli mercilere şikâyetlerimizi yaptık ama bizim bu şekilde suçlanmamızın doğru olmadığını düşünüyorum. Biz 2020 yılı içerisinde o bölgede su hatlarını bağlamaya başladık. Haziran ayından başlayarak bugüne kadar Güneyli Köyü’ne döşediğimiz çeşitli hatlarla, 100’lük, 63’lik, 20’lik, 35’lik, 32’lik, 65’lik, 110’luk, 140’lik, 160’lık ve 210’luk olmak üzere toplam 28 bin 840 metre boru döşemişiz. Toplam bin 729 tane abone yapmışız. Eğer yasalara uymak suçsa, yasalara göre hareket etmek suçsa o suçu işlemişiz. Ama hiç yasalara uymayan Güneyli Köyü muhtarının talebi dikkate alınıyorsa, hiç önemli değil. Buranın alınıp alınmaması, Gelibolu Belediyesi için çok önemli değil. Ancak haksız ve mesnetsiz suçlamalarla karşı karşıya kalmak ve onların dikkate alınması son derece üzücüdür.
Bizler sadece burasını değil, şuanda Güneyli Köyü sahilinde Gelibolu Belediyesi’ne ait çöp konteyneri var. Yıllarca Gelibolu’nun 26 köyünün hiçbir ücret ödenmeden çöplerini de biz topladık. Halen bütün köylerimizde ve bu tür sahillerimizin tamamında Gelibolu Belediyesi’nin çöp konteynerleri var. Biz herkese hizmet vermeye çalışıyoruz.
Bir başka şey de, tuvalet yapmamışız! Tuvalet yapmak için bir başvuruda bulunmuştuk. Çevre Şehircilik Bakanlığı bize bir alan göstermişti, biz de buranın uygun olmadığını dile getirdik. Biz ön tarafa tuvalet yapmak için izin istemişiz, onlar bize başka yer göstermiş. Biz bütün bunları yaparken, bir karar ile Güneyli Köyü sahili Gelibolu Belediyesi’nden alınarak Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne verilmiştir. Bu ihaleye ben de kurumumuz adına gitmek istedim, kabul görmedi. Kaymakamlık makamı ile Güneyli Köyü Muhtarlığına verildi. Planda olmayan yerlere tuvalet yapılabiliyor, deşarj hattı olmayan yerlerde Güneyli Köyü yaptığı zaman, onların ki kabul olabiliyor. Burada artık söyleyecek hiç bir şey bulamıyorum.
Biz bu konuda yasal itirazlarımızı yapacağız, yasalar karşısında gerekli mücadelemizi vereceğiz. Sonuç ne olursa olsun ayrı bir şey, ancak böyle asılsız suçlamalar karşısında üzüntülüyüm. Bu emeğin karşılığı buysa söyleyecek hiçbir şeyim yok. Biz şu anda oradan tüm ekipmanlarımızı çektik. Orada sadece 5 ayda yaptığımız yaklaşık 5 milyonluk bir yatırımımız var. Bizim için ciddi bir bütçe” dedi.
Başkan Özacar, Güneyli Köyü sahilinin mücavir alandan çıkartılması ile ilgili yaptığı açıklamanın ardından bir başka bilgilendirmede daha bulundu. Özacar, Gelibolu’da haftada iki gün kurulan halk pazarının geçici olarak üç güne çıkarıldığını, yoğunluk ve bulaşıcı hastalık riskini en aza indirmek için Gelibolu’nun üç bölgesinde, üç gün halk pazarının kurulacağını söyledi.
Başkan Özacar, gündeme geçilmeden yaptığı açıklamasını şu ifadelerle tamamladı: “Geçtiğimiz hafta 15 gün süre ile teması ve yoğunluğu azaltmak için pazaryerlerini kapattık. Pazartesi gününden itibaren pazar yeri sayısını üçe çıkartıyoruz. Pazartesi günü Salı pazarının yapıldığı yerde, Çarşamba günü Sarmaşıklı bölgesinde, Cuma günü de 18 Evler Emek Sokak’ta halk pazarı kurulacak. Bunu, o bölgelerdeki vatandaşların kendi bölgelerinden alışverişlerini yapmaları ve bu şekilde de yoğunluğu azaltmak için yapıyoruz. Bununla beraber, normal sürece dönene kadar sadece kendi esnafımız pazarda tezgâh açabilecek. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu böyle talep etti. Yani halk pazarımız haftada üç gün olacak ve sadece kendi esnafımız pazarda tezgâh açacak. Çevre ilçelerdeki esnaf arkadaşlarımıza da bunları ileteceğiz. İnşallah sağlıklı günlerde yine hep birlikte burada olacağız” dedi.
Başkan Özacar’ın açıklamalarının ardından gündem maddelerine geçildi. Gündemin ikinci maddesinde tarifeler hakkında plan bütçe komisyonu raporu okunarak, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin üçüncü maddesinde Gallipoli Konukevi ile ilgili alkollü bölge komisyon raporu okunarak, oy birliği ile kabul edildi. Gündemin dördüncü maddesinde pandemi nedeniyle kapalı olan işyerleri hakkında görüşüldü. Başkan Özacar, Mart ayında başlayan pandemi nedeniyle belediyeye ait kapanan işyerlerinden kira almama kararını yeniden esnafa yardımda bulunmak amacıyla kira alınmaması konusunda açıklamada bulunarak, plan bütçe komisyonuna havale edilmesi önerisi oy birliği ile kabul edildi.
Gündemin beşinci maddesinde ticari taksi ve durakları yönetmeliği oy birliği ile plan bütçe komisyonuna havale edildi. Gündemin altıncı maddesinde Su Kanalizasyon Müdürlüğü’ne ödenek aktarılması konusu görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Gündemin son maddesinde 2021 yılı ilk belediye meclis toplantısının tarihi kararlaştırıldı. 2021 yılı ilk meclis toplantısının 6 Ocak 2021 saat 15.00’te yapılması kararlaştırılarak, Aralık ayı meclis toplantısı sona erdi.
Haber: Cevriye ŞAHİN