Tweet |
Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Ulusal Kent Konseyi en kısa zamanda yeni fiyat belirlemek için bir araya gelmesini, aksi takdirde süt hayvancılığının bu şekilde sürdürülmesinin mümkün olmadığını dile getirerek, çiğ inek sütü fiyatlarının geçtiğimiz aylarda 3,00 TL’den anlaşılmış iken bugün tek yanlı olarak brüt 2,80 TL’ye düşürüldüğünü bunun yanı sıra yöremizdeki keçi sütünün aynı şekilde 4,50 TL’den 4,00 TL’ye düşürüldüğünü aynı dönemde fabrika yeminin ise kilogramının 3,00 TL’ye dayandığını belirtti.
“Bugün 1 litre inek sütü ile bugün ancak 930 gram yem alınabilmektedir, bunun en az 1,5 kilogram olması gerekmektedir. Aynı şekilde keçi sütünün de yem/süt paritesinin hızla gerilemektedir” diyen Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya; “Bu asla kabul edilebilir bir şey değil. Bu alın terinin karşılığını talep eden üreticiyi zora sokmaktır, çaresiz bırakmaktır. Ortada sözlü anlaşmalar var. Verilen sözleri tutmamak, verilen sözlerden caymak asla doğru bir şey değildir. Bu doğrultuda üreticinin hayalleri var, ümitleri var. Yazıktır, günahtır, ayıptır” dedi.
“Onların da sorunları varsa çıksınlar anlatsınlar konunun muhataplarından yardım istersinler...”
“Mandıracılar ve süt sanayicileri depolamayla ilgili veya pazarlamayla ilgili sorunu, üreticinin kazancından keserek mi çözecekler? Depolama sorunları ve yaşadıklarını iddia ettikleri diğer sorunlar onların kendi sorunlarıdır. Kimse sorunu sütü ucuzlatarak, üreticinin hak ettiği kazançtan keserek çözmesin” diyen Başkan Kaya; “Mandıracı olarak bir sorunları varsa çıksınlar sorunlarını anlatsınlar. Konunun muhataplarından yardım istesinler. Geçen sene ile bu senenin market fiyatlarına bakarsanız, kazançlarına kazanç katmak istemeleri, daha fazla açgözlülük yapmak istemeleridir. Sorunları varsa söylesinler, devletten konunun muhataplarından yardım istesinler. Çiftçinin, üreticinin, hayvan sahiplerinin üzerine çullanıp sorunu sizden keseceğiz demesinler. Onların depolama sorunlarını biz çözeceksek, onların pazarlama sorunlarını biz çözeceksek, neden sütü onlara veriyoruz? Kendimiz yaparız peynirimizi, yoğurdumuzu, kaymağımızı...” şeklinde konuştu.
“Yaptırım uygulanmalı”
Bu kararı alanlara ciddi yatırımlar uygulanması gerektiğini kaydeden Başkan İsmail Kaya; “Zarar ediyorlarsa, işlerine gelmiyorsa, memnun değillerse aldıkları sütleri iade etsinler. Geri versinler. Süt sezonu başlamadan önce süt fiyatları ortaya çıktı. Konuşulan belli rakamlar vardı. İşlerine gelmediğini sezonun başında söyleselerdi. Üretici sütünü satacak yer bulurdu. Devlet kanadından konunun muhataplarının da burada üreticinin yanında yer alması ve bu kararı alan işletme sahiplerine ciddi yaptırımlar uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Burada üretici ve mandıra sahibi baş başa bırakılmamalı. Devletin ‘Ben buradayım’ deyip konunun en yetkilisi olarak bu indirime giren arkadaşlara yaptırım uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Bu kadar kolay olmamalı” dedi.
“Asla pazarlığın üzerine pazarlık olmaz...”
Derneğin geri adım atması ve sözünün arkasında durması gerektiğini dile getiren Başkan Kaya; “Her bölgenin kendine göre değerleri vardır. Bizim bölgemizde üretilen süt değerli, değerli olduğu için Ezine peyniri Ezine peyniridir. Ezine peyniri üretmek için süt alacakları alan belli. Pazarlığın üzerine pazarlık olmaz. Aylar öncesinde yapılan bir anlaşma var. Zavallı üreticinin elinden sütler alınmış, ödeme mevsimi, hesap kesim mevsimi gelmiş. Biz fiyatı düşürmek istiyoruz deniliyor. Bu mantıklı da değil, insanlığa sığan bir şey de değil. Derneğin bu kararı alanların geri adım atması gerektiğini düşünüyorum. Zamanında vermiş oldukları sözlerin arkasında durarak hareket etmeliler. Çoğu yazılı anlaşmalar yapmadılar ama herkes ne konuşuldu ise verdikleri sözlerin arkasında durmalılar. Şunu asla unutmasınlar ki bu üreticiye gelecek sene yine ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
“Üretici hakkını istiyor...”
“Üreticinin fiyat dilendiği yok” diyen Başkan Kaya; “Bütün kış hayvanların arkasından yağmurda, karda, kışta, çamurda giden üretici tek tek hayvanlarının memesinden sütü çıkarttı ve onların tankerlerine teslim etti. Üretici hakkını istiyor. Herkes verdiği sözün arkasında dursun. Bu anlaşmaların devletin komiserleri önünde yapılmasını çok daha kıymetli olduğunu düşünüyorum. Devletin de üreticisinin özellikle konunun muhataplarının yanında olmasını, sözünde durmayan işletmelere, aylar önce yapılan anlaşmaları bozmak isteyen işletmelere de yaptırım uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Veteriner hizmetleri, ilaç hizmetleri iki katına çıkmışken, her şey iki katına çıktığı bir ortamda süt fiyatının yükselmesi gerekirken düşürülmesi asla kabul edilebilir değil” şeklinde konuştu.
Yapılan ortak açıklamanın altına Çanakkale Ziraat Odası Başkanı-İl Koordinasyon Kurulu Başkanı İsmail Kaya, Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Atilla Eraslan, Lapseki Ziraat Odası Başkanı İsmail Sevim, Eceabat Ziraat Odası Başkanı Özay Kuzu, Biga Ziraat Odası Başkanı M. Güray Ergün, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şahin, Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ünal Atıcı ve Ezine Ziraat Odası Başkanı Anıl Kahrıman imza attı.
Haber: Cevriye ŞAHİN