Bugun...

Belediye Personeline “Sıfır Atık” Eğitimi Verildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan, aynı zamanda Gelibolu Belediyesi’nde uygulanan Sıfır Atık Projesi kapsamında belediye personeline yönelik Sıfır Atık Projesi uygulama eğitimlerini gerçekleştirdi.
facebook-paylas
 Tarih: 25-10-2018 07:06:41

Belediye Personeline “Sıfır Atık” Eğitimi Verildi

Düzenlenen eğitimde israfın önlenmesi, atıkları gezi kazanarak ekonomiye katkı sağlanması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, atık miktarının azaltılması, doğal kaynakların verimli kullanılması gibi konu başlıklarına değinildi. Ayrıca Sıfır Atık Projesi kapsamında Belediye içerisinde belirlenen noktalara renk skalasına göre geri dönüşüm kutularının yerleştirileceği ve böylece çıkan atıkların kaynağında ayrı toplanacağı da yapılan eğitim sunumunda belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “Sıfır Atık” projesi  kapsamında ilçemiz belediyesi Katı Atık Birliği şehrin farklı noktalarında geri dönüşüm atıklar için ayrıştırma 
bidonları koydular.  

Belediye’de masa altı çöp kutuları kullanılmaması konusunda uyardılar. Belediye çalışanlarının çöpü kaynağında ayrıştırması için kat koridorlarına kağıt, plastik, cam, metal, organik atıklar ve bütün bu atıkların geri kazanımı için atık biriktirme ekipmanları yerleştirilecek. Belediye içerisindeki geri dönüşüm çalışmaları aynı zamanda şehrin belirlenen bölgelerinde de uygulanıyor.
SIFIR ATIK PROJESİ TANITILDI
Katı Atık Yönetim Birliği, tarafından “Sıfır Atık” projesi çerçevesinde belediye personeline hem projenin detayları tanıtıldı hem de ilk eğitim verildi.  
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen proje tanıtım toplantısında, personelin çalıştığı ortamda kendi “çöp”ünü nasıl ayrıştıracağı slayt ve videolarla anlatıldı.
 Toplantıda ayrışan çöplerin ne şekilde dönüştürüleceği hakkında bilgi verilirken, hem doğanın kazanacağı hem de çevre bilinci aşılanacağına vurgu yapıldı.
17 AĞACIN KESİLMESİNİ ENGELLİYOR
Katı Atık Yönetim Birliği Çevre Mühendisi Büşra Furan; “Sıfır atık projesi hem ülkemize hem doğamıza kazandıracak. 1 ton atık kâğıdın geri dönüşümü 17 ağacın kesilmesini engelliyor. 17 ağaç diyip geçemeyiniz… 17 kişi için oksijen üretiyor, 17 ağacımızı kurtarmış oluyoruz.”
Çalışma alanlarında koridorlarda bulunan geri dönüşüm üniteleriyle personelin çöplerini niteliğine uygun bölümlere atacağını belirten Furan, “Çalışan personel sayısı da dikkate alınarak kat koridorlarına kağıt, plastik, cam, metal, organik atıklar ve bütün bu atıkların geri kazanımı için atık biriktirme ekipmanları yerleştirilecek” dediler.
  Tüm çalışanların çöplerini ayrıştırarak belirlenen noktalara atacağını belirten yetkililer, böylece çöplerin kaynağından ayrı biriktirme toplama depolama ve uzaklaştırılması sağlanacağına dikkat çektiler.
ELEKTRONİK ATIKLAR İÇİN ÖZEL AYRIŞTIRMA
İçeriğinde bulunan ağır metaller nedeniyle insan ve çevre zararlı etkileri bulunan elektrikli ve elektronik atıkların başında yer alıyor.
 Pil, florasan ve ampul gibi atıklarında dikkatle toplanması ve ayrıştırılması gerektiğini ifade eden Çevre Mühendisi Büşra Furan, “İçerisinde bulunan altın, gümüş, bakır gibi değerli madenlerin geri kazanımı açısından da önemli olan bu atıklar için de özel toplama alanları oluşturulacak.  Belediye personeli yalnızca çalışma alanında kullandığı değil evde bulunan bu tarz atıklarını da belediye binası içinde yer alan özel atık alanlarına atabilecek” dediler.  
YEMEKLERDE SIFIR ATIK UYGULAMASI
Çalışma alanlarının yanı sıra personel yemeklerinde de atık ayrıştırma yöntemi uygulanacağını dile getirilen toplantıda yetkililer, personel yemeklerini yedikten sonra atıklarını cam, plastik, kağıt, gıda ve organik bölümlerine atacağını söylediler.
 Yetkililer, yemek atıklarının hayvan barınaklarına gönderilirken, meyve atığı gibi organik atıklar kompost makinesinden geçirilerek elde edilecek bir çeşit gübre olarak peyzaj çalışmalarında kullanılacağını kaydettiler.
Bitkisel atık yağlarında ayrıca toplanacağını vurgulayan yetkililer, “Belediye içerisinde oluşturulacak atık yağ kumbaralarına personel evden getireceği atık yağları da atabilecek. Kaynağında ayrıştırılan atıklar belediye içerisinde oluşturulan atık depolama alanında toplanacak ve ilgili kuruluşlarla yapılacak çalışma kapsamında çevreye zarar vermeden geri dönüşüme kazandırılacak” dedi.

Haber: H. Hayrettin ÜNEL

  Bu haber 924 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI