Bugun...

Çanakkale Çalıştayı Gerçekleştirilecek

facebook-paylas
 Tarih: 12-10-2021 18:52:54

Çanakkale Çalıştayı Gerçekleştirilecek

Çanakkale Kent Konseyleri Birliği tarafından 14-15 Ekim tarihlerinde İÇDAŞ Kongre Merkezi’nde ‘devlet millet el ele’ sloganıyla çalıştay gerçekleştirilecek. İki gün boyunca gerçekleştirilecek olan Çanakkale Çalıştayı’nda eğitim, turizm, doğal çevrenin korunması ve tarım konuları ele alınacak.

Çalıştay hakkında bilgi veren Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Bünyamin Turan; “Çanakkale’nin gelecekte eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin korunması alanlarında gelişimine katkıda bulunmak amacıyla Çanakkale Kent Konseyleri Birliği tarafından planlanan bu çalıştayda kent sorunlarıyla ilgilenenler, yöneticiler ve siyasiler ile üniversitelerden alan uzmanlarının, devlet millet el ele anlayışıyla, bilgi paylaşımı için bir araya getirilmesi hedeflendi.

Özellikle siyasi görüş ayırmadan bölgede toplumun yararına pratik uygulamalara dönüşebilecek bilim ve teknoloji temelli gelişme yolları sunulacak, tartışılacak ve kafalarda oluşan soru ve sorunlara çözüm önerileri getirilecek.

2020 yılında Kepez özelinde yapılan ilk çalıştayda Kepez’in imar gelişimini, kent estetiği, depremsellik, su arıtması, atıklar ve sağlık sorunları, ulaşım, enerji kullanımı, tarım alanları ve kırsal kalkınma konuları ele alınmış diğer konularda yapılması düşünülen ikinci çalıştay pandemi nedeniyle 2021 yılına ertelenmişti.

Tüm Çanakkale kapsamına genişletilen ve düzenlenmesi Çanakkale Kent Konseyleri Birliğince ele alınan bu ikinci çalıştayın içeriğine yöre için oldukça önemli ve güncel konular alındı.  Bu konular; eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin korunması.

Eğitim konusunda; pandemi nedeniyle büyük ölçüde uygulama şekli değişen, uzaktan eğitime dönüşen ve uygulamada aksaklıklar yaşanan her düzeyde eğitim masaya yatırılacak ve yaşanan sorunlara çözüm önerilerine katkıda bulunulacak.

Turizm konusunda; Çanakkale’nin coğrafik konumu nedeniyle önemli bir turizm destinasyonu olması gerekirken yörede turizmden beklenenin gerçekleşmemesi ve beklentilerin çok gerilerinde kalınmasının nedenleri ve çözüm önerileri farklı bakış açılarıyla bir kez daha tartışmaya açılacak.

Doğal çevrenin korunması konusunda; Kazdağları’nın ve Çanakkale Boğazı’nın varlığıyla bölgede hala zengin görünen su kaynakları ve orman varlığının korunması, geliştirilmesi ve özellikle yörede madencilik faaliyetlerinin çevreye verdiği zararlar gündeme getirilecek, doğal çevrenin canlı yaşamı ekosistem için önemi farklı bakış açılarıyla vurgulanacak, sorunlara bilimsel çözüm önerileri getirilecek.

Tarım konusunda; Çanakkale’nin verimli topraklarıyla bir tarım kenti olduğu ancak ürünün pazarlanması sorunu dahil yaşanan birçok sorun nedeniyle tarım arazilerinin hızla elden çıkarıldığı, tarımdan vazgeçildiği bilinmektedir. Burada tarımın önemi vurgulanacak, sorunlar çözümü ve tarımın geliştirilmesi için olası yollar bir kez daha tartışmaya açılacak.

Çalıştaya katılımın ve yararın üst düzeyde olması için milletvekillerimiz, valimiz, kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, resmi ve sivil toplum örgütlerimiz davet edildi. Biz de Gelibolu Kent Konseyi olarak; Gelibolu Kaymakamı Bekir Abacı, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Evreşe Belediye Başkanı Kamil Soyuak, Kavakköy Belediye Başkanı Necati Kopça ve Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli ile ilçemizde eğitim, turizm, tarım ve doğal çevrenin korunması konuları ile ilgilenen tüm STK’larımızı davet ettik.

Bu çalıştayda Çanakkale’nin geleceği için önemli görülen eğitim, turizm, doğal çevrenin korunması ve tarım alanlarında bilimsel ve teknolojik gelişmelerin uygulamaya dönük paylaşımı Çanakkale’de bu alanlarda çalışanlara düşünme fırsatı verecek ve gelişmelerin önünü açacaktır diye düşünüyoruz.

Devlet millet el ele düşüncesiyle Çanakkale’de herkese açık gerçekleştirilecek olan bu çalıştayın tüm kesimlere yararlı olacağını umuyoruz. Gelibolu hepimizindir. Sevigimiz de ortak, kentimiz de!” dedi.

Çalıştayın ilk gününde Vali İlhami Aktaş ve Kepez Kent Konseyi Başkanı tarafından açılış konuşması gerçekleştirilecek. Açılış konuşmasının ardından eğitim paneli başlayacak. Eğitim panelinde Prof. Dr. Osman Demircan oturum başkanı olacak ve Çanakkale Eğitim-Sen Başkanı Yasin Hacımusalar, Çanakkale Eğitim-İş Başkanı Serkan Serbes, Çanakkale Eğitim-İş eski başkanı Ahmet Mantaş, ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Eğitim Bir-Sen Çanakkale Başkanı Resul Can ile Türk Eğitim-Sen Başkanı Resul Demircan konuşmacı olacak.

Turizm panelinin başkanlığını Orhan Sönmez yapacak. Turizm panelinde Çanakkale Turizm Derneği Başkanı İsmet Balkan, Turizm Inc. Genel Müdürü Fatih Ersü, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Boz, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferah Özkök ile ÇOMÜ Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Dr. Ayşe Çaylak Türker konuşmacı olacak.

Çalıştayın ikinci gününde doğal çevrenin korunması ve tarım konuları ele alınacak. Doğal çevrenin korunması panelinin naşkanlığını Funda Köseoğlu yapacak. Panelde ÇOMÜ emekli öğretim üyesi Dr. Özgür Emek İnanmaz, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsünden Doç. Dr. Mustafa Yücel, ÇOMÜ Çevre Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Göksel Özdilek, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Dr. Akif Akalın ve ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Özdilek konuşmacı olacak.

Panelin son oturumunda tarım konusu ele alınacak. Tarım panelinin başkanlığını Zafer Anayurt yapacak. Tarım panelinde ÇOMÜ emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Kumuk, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Murat Şeker, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hatun Baytekin ve Balıkesir BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu konuşması olacak.

Panellerin sonunda çalıştayın sonuç bildirisi yayınlanacak. Çanakkale Çalıştayı, Atikhisar Antik Kenti Fotoğraf Sergisi’nin gezilmesi ile sona erecek.

Haber: Cevriye ŞAHİN

  Bu haber 624 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI