Bugun...

Gelibolu'da 'Gaziler Günü' Kutlandı

facebook-paylas
 Tarih: 19-09-2020 15:16:33

Gelibolu'da 'Gaziler Günü' Kutlandı

İlçemizde, 19 Eylül Gaziler Günü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını  tedbirleri kapsamında düzenlenen törenle kutlandı.

İlçemizdeki ilk tören, 2. Kolordu Komutanlığı Karargah binası önündeki Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başladı.

İlçemiz Kaymakamı Hakan Kılınçkaya, 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz ve Belediye Başkanı Mustafa Özacar’ın Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam ett. Ardından Kıbrıs Gazisi günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Kıbrıs Gazisi tarafından yapılan konuşmada; “Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış ‘Türk Milleti’ işgal ve esarete alışık olmayan asil ve büyük bir millettir. Bu nedenle tarihinde bu uğurda çok savaşlar yapmış, bir çok insanını şehit ve gazi olarak vermiştir. Birinci Dünya Harbinde Çanakkale’de büyük bir destan yazılmış, ardından Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra cennet vatanın topraklarını işgal eden, işgal güçlerine karşı Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde şerefli bir kurtuluş mücadelesi vermiş “Ya İstiklal Ya Ölüm” demiştir.

Türk tarihi böyle kahramanlık günleri ile doludur. Kahramanlık günlerini şehit ve gazilerimize borçluyuz. Destanlar yaratan şehit ve gaziler tek tek birer onur abidesidir. Vatan uğruna ölümü göze almış kahraman Türk ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için bir çok ülkede görevler almıştır. 1950-1953 yılları arasında barış için Kore’de savaşmış, 1974 yılında soydaşlarımızı yok olmaktan kurtarmak için Kıbrıs Barış Harekatını gerçekleştirmiştir.

15 Temmuz 2016 yılında devletimizi ele geçirmeye kalkışan emperyalist güçlere hizmet eden hain Fetö örgütü, halkımızın üzerine uçak, tank gibi ağır silahlarla ateş açıp 250 vatan evladının ölümüne, 2176 vatan evladının da yaralanmasına sebep olmuştur. Vatanını seven halkımız, polisimiz, askerimiz bu canilerle canı pahasına savaşarak, tüm dünyaya vatanı söz konusu olduğunda canını seve seve feda edeceğini göstermiştir. Şehit ve Gazilerimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarıdır. Gazilik, ömür boyu taşınacak bir şereftir. Toprağı vatan, milleti ulus yapan değerdir. Vatan savunmasında şehit, gazi olmak kadar güzel bir kahramanlık olamaz. Şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir.

Türk halkının azim ve kararı her türlü zorluğu yenmeye Türkiye Cumhuriyeti’ni sonuna kadar yaşatmaya muktedirdir. Gaziler ve Gazilik makamı ile ilgili en güzel sözleri kendisi de gazi olan Mustafa Kemal Atatürk söylemiştir. Şimdi sizlere Mustafa Kemal Atatürk’ün bu sözlerini büyük bir onurla tekrar edeceğim: “Vatan mutlaka selamet bulacak, millet mutlaka mutlu olacaktır. Çünki kendi selametini, kendi saadetini memleketin ve milletin saadeti ve selameti için feda edebilen evlatları çoktur” Dış düşmanlara ve onların içteki iş birlikçilerine karşı savaşarak vatanını korumuş, mücadele etmiş ve Gazi olmuş tüm Gazilerimizin Gaziler Günü’nü kutluyor, onlara saygı ve selamlarımızı sunuyoruz” dedi. Konuşmanın ardından 2. Kolordu Komutanlığı önündeki ilk tören sona erdi.

Gaziler Günü kutlamaları için ikinci tören, Gelibolu Şehitliği’nde düzenlendi. Kaymakam Hakan Kılınçkaya tarafından şehitliğin anı defteri imzalandı. Kaymakam Kılınçkaya, burada yaptığı konuşmasında; “Ülkemizin her karış toprağına kanlarını akıtarak tarihimize altın sayfalar yazdıran, Türkiye Cumhuriyeti’nin sonsuza kadar yaşamasının en büyük teminatı olan, Türk kahramanlığının sönmeyen meşaleleri Gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutlamanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu tarih, aynı zamanda gazi ve şehitlerimize duyduğumuz minnet ve saygının da açık bir göstergesidir.

Şehitlik ve Gazilik, milletimiz için şereflerin en yücesidir. Üzerinde yaşadığımız coğrafyanın aziz milletimiz için vatan haline dönüşmesi, şehit ve gazilerimizin canları pahasına verdikleri ulvi mücadele ile gerçekleşmiştir.

Vatanın bölünmez bütünlüğü, halkımızın huzuru, güvenliği ve esenliği için büyük bir onurla görev yaparak gazilik mertebesine ulaşan kahramanlarımız gurur kaynağımızdır. Bu cennet vatanımız bizlere şehitlerimizin ve gazilerimizin emanetidir. Bu düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyor, hayatta olan gazilerimize ve değerli ailelerine minnet, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Kaymakam Kılınçkaya’nın konuşmasının ardından günün anısına en yaşlı gazilere çiçek verildi. Dua okunduktan sonra şehitlerin kabirlerine karanfil bırakıldı. Anı fotoğrafı çekilmesinin ardından Gaziler Günü kutlama programı sona erdi.

Haber: Cevriye ŞAHİN

  Bu haber 483 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI