Tweet |
İşte bu tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak birinci ağızdan doğru bilgileri almak amacıyla Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü Muhammet Şakir Erarı ile geçtiğimiz aylarda Çanakkale'de bir görüşme yapan Serdar Azak, bu görüşmede aldığı bilgileri içeren yazısını Gelibolu Rüzgarı Dergisi’nin Ocak 2018 sayısında yayınlamıştı.
1- Gelibolu Mevlevihanesi taç kapısı restorasyonu
Bu bölge yıllardır askeri alan içerisindeydi. Bugün bu bölgenin Vakıflara devredilmesi için askeriye ile Vakıflar idaresi arasındaki devir görüşmeleri olumlu sonuçlanmıştır.
Şimdi bu alanın çevresiyle birlikte 14 dönümaskeriyeden vakıflara geçiş süreci başlamıştır.
1982 yılında sadece 1.750 m2 lik bir alan Vakıflar idaresine devredilmişti, bugün ise 14 dönümlük bir alan daha Vakıflar idaresine devredilecektir.
Bu 14 dönümlük arazinin 10 metreye kadar olan derinliği jeoradar yöntemiyle araştırılıyor ve acaba yer altında Gelibolu Mevlevihanesine ait başka tarihi bina veya binaların temelleri var mı diye bakılıyor.
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, Gelibolu Mevlevihanesinin faal olduğu dönemlerdeki günlük hayatı özetleyecek doğru bir senaryo kurgusu elde etmeye, elimizdeki mekanlarda bu senaryoya uygun malzemelerle bir dekor oluşturmaya çalışıyoruz. Hem Mevlevihanedeki günlük hayatı, hem de o hayatın arkasındaki temel fikir olan Mevlevi tavrını ziyaretçilere yansıtacak bir konsept arıyoruz. Bu amaçla konunun uzmanı olan profesör ve akademisyenlerle görüşme ve istişare halindeyiz.
Mevlevihane’nin batı taç kapısı en kısa sürede Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilecektir.
Bu küçük ama, hassas bir iş olduğu için, bu kadar küçük bir işi almaya tenezzül edecek, ama aynı zamanda ona gerekli özeni gösterecek kıvamda, konunun uzmanı bir müteahhit arayışı içindeyiz.
Not : Bu kapsamda Mevlevihane batı taç kapısının arkasındaki eski askeri baraka geçtiğimiz günlerde yıkıldı ama Mevlevihane batı taç kapısı restorasyonu henüz başlamamıştır.
2- Kadı İskelesi Camisi restorasyonu
1546 yılında Bahri Kadızade Mehmet tarafından yaptırılan Tarihi Kadı İskelesi Camisinin beton briket tarzında yapılmış olan 26 m yüksekliğindeki minaresi son depremde zarar gördü ve yıkılacak bir hal aldı.
Bunun üzerine bu minare Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yıktırıldı. Yıktırılan minarenin yerine eski özgün minareye daha uygun olduğunu düşündüğümüz, 19 m yüksekliğinde, taştan bir minare projesi çizdik. Kurula sunduk ve onay aldık. Sonra uygulama ihalesi yaptık ve şimdi yeni minaremiz konunun uzmanı olan bir müteahhide yaptırılmaktadır.
Not : Yeni minarenin yapımı geçen ay tamamlanmıştır
3- Bayraklı Baba Türbesi, Ahmed-i Bican Türbesi ve Çilehane restorasyon çalışmaları
Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak bu üç mekanı düzenlemeye karar verdik, bu kapsamda bu üç mekanın proje ihalesi yapıldı. Bu ihaleyi kazanan mimarlık firması şimdi bu üç mekanın rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini hazırlamaya başladı.
Bu projeler Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim edildikten sonra restorasyon uygulama ihalesi yapılarak, bu üç mekanın restorasyonu başlayacaktır.
Takdir edersiniz ki bu üç mekanda yapılacak çalışma bir mimari tadilat şeklinde olmayacak, bu mekanları orijinal halini bozmadan onarımını ve çevre düzenlemesini yapmak şeklinde olacaktır.
Bayraklı Baba Türbesinde, ziyaretçilerin bu mekâna asacakları bayrakların daha özenli ve düzgün asılmasını sağlayarak, hem bayrağın vakar, ciddiyet ve itibarını korumayı, hem de ziyaretçinin kendi astığı bayrağın sap kısmında, kendi adını ve belki kısaca duygularını yazabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapmayı amaçlıyoruz.
Çilehanede yapacaklarımızın ilhamını sizin bize yaptığınız bir öneriden aldık. Orada Çilehane ile Mehmed-i Bican'ın Muhammediyesi arasında bir bağ kurulmasını sağlamak üzere, bu yere gelen ziyaretçilere Çilehane ve Mehmed-i Bican ile Muhammediye'yi doğru bilgilerle anlatacak bir sesli düzenek kurmak istiyoruz.
Bu güzel fikriniz için size çok teşekkür ederim. Bunu işi bitirdiğimizde hayatının önemli bir kısmında Çilehane’ye çekilerek, o hayatın verdiği ilham içinde Muhammediye gibi bir eseri yazan Mehmed-i Bican’a, Gelibolu’nun bu ebedî hemşehrisine karşı önemli bir görevimizi yerine getirmiş olacağız.
Ahmed-i Bican Türbesi ise son yıllarda yapılan tamirlerle ne yazık ki çok yozlaşmış durumdadır.
Bu nedenle bu türbeyi kendi dönemine uygun bir forma, bir şekle sokmayı planlıyoruz.
Bu amaçla hem bu konuda birçok uzman ile görüşüp onların fikirlerini alıyoruz hem de Ahmed-i Bican dönemine ait türbeleri araştırıyoruz.
Not : Bu 3 tarihi mekanın proje ihalesini kazanan mimarlık firması üç mekanın da projelerini çizip Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğüne teslim etmiştir , bu aşamada bu projeler Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayına sunulacak ve Koruma Bölge Kurulunun onayından sonra uygulama aşamasına başlanacaktır.
4- Saruca Paşa Hamamı restorasyonu
Sizin başvurunuz ile bu hamamın restorasyonu tekrar Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Vakıflar Bölge Müdürlüğünün gündemine girmiş bulunuyor.
Size daha öncede önce yazdığımız gibi Saruca Paşa hamamının elde mevcut olan restorasyon projesi 2006 yılında onaylanmış olup, bugün için 2006 yılında yaptırılan restorasyon projesi yapının ihtiyacını karşılayacak nitelikte görülmediğinden, yeni bir proje için keşif hazırlanmış, 2017 Ağustos ayında proje ihalesi yapılmıştır. Ancak bu ihaleye katılan az sayıdaki firmadan uygun teklif gelmediği için ihalesi sonuçlandırılamamıştır.
Bu nedenle, hamamın proje ihalesi önümüzdeki günlerde yenilenecektir.
Not : Saruca Paşa Hamamının proje ihalesi tekrarlandı ve sonuçlandı . 2017 Aralık ayında bir mimarlık firması ile proje yapım sözleşmesi de imzalandı.