Bugun...

Gestaş ve Gelçar Arasında Sular Durulmuyor

Geçtiğimiz hafta Gelibolu iskelesinde Gestaş’ın Gelba-7 gemisinin hat izni bitmesi nedeniyle araç ve yolcu almasına izin verilmemesinin ardından başlayan olaylarda sular durulmuyor. 20 Aralık Pazar gecesi Gelba-7 gemisine yolcu ve araç alınmasını engelleyen Gestaş, geçtiğimiz gün yine Gelba-7 gemisine kapıları kapattı. Gelba-7 gemisi sahibi M. Ersin Eken, Gestaş ile hukuk mücadelesine başladık dedi.
facebook-paylas
 Tarih: 27-12-2020 17:23:02

Gestaş ve Gelçar Arasında Sular Durulmuyor

Gelba-7 gemisinin hat izni için iki yılda bir yenilenen yazısının bu yıl yenilenmemesi ve Gestaş tarafından yenileme yazısına cevap verilmemesi sonucu hat izni süresi geçen Gelba-7 gemisi için hukuk mücadelesi başladı. Gelba-7 gemisi sahibi M. Ersin Eken, yaşanılan süreci ve hukuk mücadelelerini anlattı.

M. Ersin Eken, hukuk çerçevesinde anlaşmazlıkları çözmeye çalıştıklarını belirterek; “Senelerdir bu hatlarda çalışıyoruz. Büyük bir emekle meydana getirdik bunları. Bir anda bir işletmeci kuruluş ile problemler 2010’lu yıllarda başladı. Gelibolu Belediyesi’ne 1951-1952 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile işletme hakkı verildi, 2010 yılında işletme hakkı TDİ’ye verildi. TDİ de daha sonra Gestaş’a işletme hakkını vererek bir nevi Gelibolu halkının gelirlerini aldılar ve belediye bu mücadeleyi verdi. Tahmin ediyorum, hala sonuçlanmadı.

Gestaş, %99’u Çanakkale İl Özel İdaresi’nin olmasına rağmen, kanunlar çerçevesinde hepimiz aynıyız. Bu ister özel şirket olsun, ister devlet şirketi ya da şahıs şirketi olsun Anayasa karşısında hepimiz eşitiz. Başkasının ticaretine mani olarak kimsenin mevcut yasalar dâhilinde kar etme ya da şirketini kâra geçirme hakkı yok.

Bize karşı yapılan bu eylemleri tamamen hukuka karşı buluyoruz. Neden, çünkü düzenli olarak 20 senedir bu hatta çalışıyoruz ve her zaman için bu işletmeci kuruluşlara karşı taahhütlerimizi yerine getiriyoruz, borçlarımız yok ve yapılan mukavelelere uyuyoruz. Ben, kısa bir süre öncesine kadar devletin kanunlarına göre düzenli hat izni yapıyordum. Devlet iki senede bir müracaat üzerine düzenli hat izni veriyor. Bizim 7 Aralık’ta hat izin süremiz bitti ve biz üç ay evvelinden müracaatlar ettik. Yazılı yaptık, ihtarnameler gönderdik. Fakat işletmeci kuruluş olan Gestaş, Liman Başkanlığı’na bizim talep ettiğimiz işletmeci görüşünü vermedi. Onun olumlu ya da olumsuz görüş bildirmesi lazım. Eğer olumsuz görüş bildirirse sebeplerini de söylemesi lazım. Gestaş, Aralık ayı içinde müracaatımızın değerlendirme aşamasında olduğuna ilişkin yazı verdi. Bunun üzerine Liman Başkanlığı’na müracaat ederek sanki hem suçlu, hem güçlü gibi Gelibolu Gelba-7 gemisi hat izni bitti, çalışıyor mani olun diye yazı yazdı.

Limanlar Yönetmeliği’nin 10/1-b maddesine göre; Kabotajda hat izinli çalışan gemi ve deniz araçları ile liman idari sahasında çalışan yolcu gemileri, yolcu motorları, kum istihsali yapan gemiler, arabalı vapurlar, günübirlik gezi yapan gezinti (tenezzüh) tekneleri, yüzergezer restoranlar, kıyı tesisleri hizmetinde kullanılan gemi ve deniz araçları, servis ve acente motorları ile 1000 GT’dan küçük yatlar, balıkçı tekneleri, deniz taksileri, tonajlarına bakılmaksızın kamuya ait tekneler yanaşma ordinosu almadan kendilerine tahsisli kıyı tesislerine yanaşır.

Yani feribot ordino almadan idari liman sahasında düzensiz sefer yapabilir. Gelba-7 de hat izni bittikten sonra bu şekilde sefer yapmaya başladı.

Bizler düzensiz sefere geçtik ve bunu söyledik de. Liman gemilerimizin jurnaline yazdık, kaptanlarımıza bildirdik. Uygun şartlarda limanlara girin, herhangi bir şeye sebebiyet vermeyin dedik. Biz bu arada ancak bizim şirkette olan gemilerin arasına girdik. Bizi sıkıştırdılar, kaptanlarımıza uygun yerlere girmelerini söyledik. Nitekim 20 Aralık Pazar gecesi Gelibolu limanındaki yeni kapıyı kapatarak araçların Gelba-7 gemimize yüklenmesine izin vermediler. Biz de kalktık boş bir şekilde Çardak limanına gittik. Bizim orada görüş iznimiz var ama yapılan müdahalelerle limana giremedik. 20.12.2020’den beri Gelba-7’nin seferlerinin tamamen durduğu söylenebilir.

Bu kadar süreç içinde, hukuk için bütün argümanlarımızı verdik. Ben sabırla bekliyorum. Benim çalışma ve kabotaj hakkımı deldiler. Benim tüm anayasal haklarım, Rekabet Hukuku, Türk Ticaret Kanunu ve Ceza Hukuku’na karşı bütün haklar ihlal edilmiş durumda. Biz de karşı müracaatlarımızı yaptık ve yapacağız. Bu olay halen devam etmekte. Kamuoyunu yanıltıyorlar” dedi.

Gelibolu-Çardak hattında çalışan altı gemiden üç gemi kaldıklarını belirten Eken; “Burada rant var. Senelerdir bu işleri başlatan biziz.

Eğer biz hepimiz belirli güç alarak, bir yerlerden kanuna karşı gelirsek kim olursa olsun bugün bana, yarın başkasına, öbür gün de kendilerine olur. Ben iddia ediyorum, bu yaptıkları olaylar kanunsuz, bunu başlatanlar kendileri. Bunlar işletmeci kuruluş olarak hem iskeleleri aldılar hem de ticaret yapıyorlar, bizim ticaretimize mani olmaya çalışıyorlar. Böyle bir hakları yok. Biz onlara bir kanunsuzluk yapmadık” dedi.

Gelibolu iskelesinde yenileme çalışmaları kapsamında geçtiğimiz yıllarda iki rampa olan iskeleye ilave iki rampa daha yapıldığını belirten Eken; “Biz yıllardır iki rampada çalıştık. Geçtiğimiz yılda Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından iskele bakım ve yenileme çalışması kapsamında ilave iki rampa daha yapıldı. Gelçar olarak yeni yapılan rampalarda çalışmaya başladık. Yapılan büyük harcamaların sonunda Gestaş’ın yeni genel müdürü rampaların birini üzerine beton dökerek kapattı. Yapılan büyük harcamaların çoğu da boşa gitmiş oldu. Bununla ilgili de hukuk mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Haber: Cevriye ŞAHİN

  Bu haber 2021 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI