Bugun...

ÖFKE NEDİR?

 Tarih: 25-07-2023 15:40:00
HÜSEYİN AKDAĞ

Dört antik duygudan biri öfke... Kimimizin köşe bucak kaçtığıyken kimimizin kendisi tarafından cayır cayır yakıldığı... Öfke baldan tatlıdır dense de ağzınızı yakabilir, nefesinizi kesebilir.

Sağlıklı bir duygudur, bir şeylerin yolunda gitmediğini anlamanıza yardımcı olur. Astrolojide Mars gezegenine karşılık gelir. Organizmanızın bütünlüğünü korumaktan, belayı def etmekten sorumludur. Dengesiz çalıştığındaysa kendinizi karanlık tarafa geçmiş bulursunuz.

Tehdit algılarsınız. Bunun onun kadar onu algılayan sizle ilgili olduğunu unutursunuz. Hafıza, Ay, bilinçaltı, erken çocukluk dönemi koşullanmaları...

Savaştığınız şey, karşınızdakinin size hatırlattığı bir şey, onun sizde uyandırdığı duygu olur. Bununla baş edemezsiniz ve kendinizi korumak, bunun için ondan kurtulmak istersiniz. Cinayet ve intiharın doğasında bu vardır.

Her katil, aynı zamanda bir kurbandır. Katletmek istediği, kurbanı olan değil, bir zamanlar kurbanı olduğudur.  O, onun gerçekte kim ve ne olduğunu bulamayacağı kadar derinlerdedir. Bugün burada başka biri, başka bir şeydir.

Korkutan, çekeceğimiz acıdır. Çekebileceğimizi düşündüğümüz acıyla baş etmek, o acıyı hissetmekten daha zordur. Bir kurdun yan kafesinde olan kuzunun günden güne eriyip tükenmesi gibi düşünebilirsiniz. Stresle baş edemediğimizde, onun bizim celladımız olmasına izin veririz.

Korku ve öfke iki kötücül olarak geçer astrolojide, Satürn ve Mars. Korku ve hedef, aynı gezegene karşılık gelir. Korkumuza rağmen yaptıklarımız, korkumuz dolayısıyla yaptıklarımız, korktuğumuz için yapamadıklarımız... Öfkemize rağmen yaptıklarımız, öfkemiz dolayısıyla yaptıklarımız, öfkelendiğimiz için yapamadıklarımız...

Çatışmadan kaçınmacılar, pasif agresifler, kin tutanlar, patlayanlar, cinnet getirenler...

Sağlıklı çatışmayı öğrenmek, geçmişin hayaletlerinin bugünün gerçeklerini zehirlemesine izin vermemek... Geçmişin hayaletleriyle, aczimizle, kendimizi koruyamadığımız, suistimal ve istismara uğradığımız zamanlarla yüzleşmek... Bunu yaşadığımız zamanki biz olmadığımızı, içimizdeki çocuklar bilmiyor. Bizim onlara anlatmamız gerekiyor.

  Bu yazı 264 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI