Bugun...

GELİBOLU YENİ FERİBOT İSKELESİ PROTOKOLÜ NE SÜRPRİZ YÜKLER GETİRİYOR?

 Tarih: 24-08-2022 18:43:00
SÜLEYMAN TAŞ

Yapımı yılan hikayesine dönen ve bitmemiş senfonimiz olan Gelibolu Feribot İskelesi inşaatı için 2016 yılında imzalanan protokol gelişen durumlar nedeniyle iptal edilip yenisi imzalanıyor.. Gelin bir inceleyelim bunu..

Protokolun bir tarafında Çanakkale Valiliği’nin İl Özel İdaresi var yani Devlet…. Diğer tarafında Gelibolu halkını temsil eden Belediye..

Belediye Başkanımız bu konuda olağanüstü Meclis toplantısı yaparak açıklamada bulundu. Üzerine düşeni elinden geldiğince yaptı. Ama toplantıya katılanlar ve kamuoyu pek konuyu anlamadı gibi geldi bana. Neden mi?

1. Yer Belediyenin olup toplam üç adet 7365 m2 karadaki parsellerini ve 35 bin m2 denizden doldurulmuş alanını veriyor. İnşaat bitip işletme izninin alınmasını müteakip 25 yıl İl Özel İdaresinin belirleyeceği firma veya firmalarca çalıştırılacak sonra Belediyeye devredilecek. Yani Gelibolu Belediyesine devri kabaca 2050 yılı olacak torunlarınız belki görür.

2. İl Özel İdare bu tesisi kendi şirketi olan GESTAŞ tarafından işletecek diye aklınıza geliyordur ama bu böyle olmayıp başka bir firmaya da veririm deniyor.

3. 2016 Protokolünde 4 yanaşma rampasından 2’sini Belediye işletip Çardak feribotlarına verilmesi öngörülmüştü. Ancak yeni protokolde Çardak feribot işletmeleri için açık hüküm yok. İl Özel İdaresi yıllarca bu hatta çalışan Çardak feribotlarını görmüyor. Umarız madde 5’e göre adil davranır ve bunlara bir veya iki rampa verir.

Madde 5.Özel idare bu terminal ve yanaşma rampalarını kullanabileceği gibi dilediği rampaları iskelenin kullanım amacına uygun faaliyette bulunanlar arasından kendisinin belirlediği kullanıcıya yine kendisinin belirlediği şartlarla kullandırabilecektir.

Feribot iskelesi kompleksinde yapacağı tesislerden Belediyemize iki büfe ve bir restoranın işletmesini bırakmak suretiyle gönlümüzü almış.

Ayrıca 25 yıl boyunca elde edilen bilet gelirlerinin yüzde 7’sinin Belediyeye her ay gelir olarak aktarılacak olduğu belirtiliyor.

Son birkaç yıldır Belediyeye aktarması gereken yüzde 14,75 olan payları aktarmakta problem yaşansa da yine de akmasa da damlar misali bu protokol bir güvence olacak belki..

Maliyeti belli olmayan veya öngörülmeyen proje olur mu? Sen kendine ev yapsan bile ortalama bir maliyet çıkarırsın ama bizim protokolde maliyet hesabını inşaat bitince iskele işletmeye açılınca hesaplanacakmış. (Madde: Toplam yatırım maliyeti Kıyı Tesis İşletme izni alındığı gün Çanakkale İl Özel İdaresi ile Gelibolu Belediyesinin yetkilendireceği kişilerin oluşturacağı komisyonca tespit edilecek ve tutanak altına alınacaktır)

İnşaat süresi yer tesliminden 30 ay olarak belirlenmiş yani 2,5 yıl çok uzun bir süre üstelik Belediyenin inşaat ruhsatını bir ay içinde verecek olması. Belediye senin yapacağın bir binaya 7 ayda ruhsat veremezken nasıl bir hızla çalışıp bu ruhsatı verecek göreceğiz.

30 aylık inşaat süresine tekrar dikkatinizi çekerim bizim Eceabat yolundaki tünellere benzemesin.

Bu protokolün önemli bir maddesi ise 9’ncu madde olup bence bu işi bir sebep bularak yapmadan nasıl sıyıralım maddesidir. Bu durumda bütün maliyetler Belediyemizin üzerine yıkılmakta.

SONUÇ olarak denilebilir ki;

Köprü trafiği ve feribot seferlerinde görülen daralma bir süre daha devam edeceğinden bu iskele inşaatı da sürünür durur. Bugüne kadar 17 milyon TL para harcayan İl Özel İdare bunu başka bir şirkete devredebilir. Biz ise 2025’de iskelede feribot seferlerini bekler dururuz.

İşbu protokol imzalandıktan sonra; tarafların herhangi bir ihmal, kusur veya kastından kaynaklanmayan ve/veya herhangi bir nedenle inşaat yapılmasının mümkün gözükmemesi durumunda protokol süresinin bitiminden önce taşınmazın ve tesisin (işletmenin) tahliye edilmesi halinde, o tarihe kadar yapılmış olan tüm masraflar ve ödenen bedeller, yapılan imalatlar ile ilgili cümle hakların bedeli, İdare tarafından yasal şartlarla güncellenmiş bedeller üzerinden özel idareye ödenecektir. Yukarıdaki nedenlerle protokol süresinin tamamlanamaması durumunda, özel idareye ödenecek olan bedel; o güne kadar yapılan her tiirlü yatırım maliyet bedelinden, aylık kira bedelleriyle geri ödenen tutar mahsup edildikten sonra kalan tutar kadardır.

  Bu yazı 2058 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI