Tweet |
Proje bütçesi GMKA tarafından karşılanıyor. Okul proje yazım ve uygulama ekibi, Okul Müdürü Mesut KAYA, Müdür Yardımcısı Yeşim YAVAŞ ve Recai YAVUZ, tarafından yazılarak organize edildi.
Eğitmenler, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Betül TİMUR, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer ÖZDEMİR tarafından verilmekte.
5 gün sürecek olan eğitime, okul idarecileri, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Anaokulu, Çocuk Gelişimi, Bilişim Teknolojileri, Coğrafya- Özel Eğitim öğretmenlerinden oluşan toplam 20 öğretmen katılıyor.
STEM : Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü nün 2016 yılında hazırladığı STEM raporu bu konudaki önemli gelişmelerden biridir. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı ve görüş aldığı taslak müfredat çalışmasında STEM konusuna önemli bir yer ayrılmaktadır.
MEB.'nın 21. yy Çağdaş Öğretmen Profili ve 21. yy. Öğrenci Profili konularındaki araştırmaları gösteriyor ki, çağa ayak uydurabilen, kendini sürekli geliştiren, öğrenci seviyelerine uygun şekilde öğretimi planlayabilen, motivasyonu yüksek, kendine güven becerilenin gelişmiş öğretmenlerin gelecekte önemli yerlerde olduğunu belirtilmiştir
TIMSS ve PISA gibi sınavların sonuçlarının daha iyi hale gelebilmesi için ülkemizde STEM eğitiminin öncelikli olarak ele alınması gerekmektedir.
PWC tarafından TÜSIAD işbirliğiyle hazırlanan 2023’e Doğru Türkiye’de STEM Gereksinimi başlıklı raporda, STEM alanlarının kritik rolüne değinilmiş, yenilikçiliğin temelini oluşturan STEM becerilerinin ekonomik büyüme bakımından taşıdığı öneme dikkat çekilmiştir.
Çağımızda iş hayatında,teorik bilgiyi uygulamaya dönüştürebilen, eleştiren, problem çözme becerisi gelişmiş insan gücüne ihtiyacın doğması da bu eğitimin meslek lisesinde alınmasının bir gerekçesi sayılabilir.
21. yüzyıl eğitim anlayışlarında, üretken, girişimci ve buluş odaklı eğitim büyük önem taşımaktadır. STEM eğitiminin, disiplinler arası bakış açısı geliştirmesi, teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesine yardımcı olması, eleştirel düşünmeyi teşvik etmesi ve problem çözme becerilerini kazandırması nedeniyle eğitimin niteliğini geliştirmesine katkıda bulunacaktır.
Projemiz sonucunda, 20 öğretmen sertifika alacak.
STEM Eğitimi alacak olan Öğretmenlerimiz İlk olarak kendi kapasitelerinin gelişimine katkı sağlayacak beceriler kazanacaklar. Daha sonra kendi zümre guruplarını etkiyerek, eğitimin faydalarını onlara aktaracaklardır. Böylelikle öğrencilere daha faydalı olacak, bilgi ve beceriler Gelibolu ilçemizde diğer okulların öğretmenleri tarafından da proje sonrasında yapılacak yaygınlaştırma çalışmaları ile bir çarpan etkisi oluşturacaktır.
STEM Eğitimi alan Öğretmenlerin, eğitim sonrasında, Öğrencilerin yeni buluşlar keşfetmesini, olaylar arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamaları olanağını sağlanması. İşbirliği ve bağımsız çalışma yoluyla öğrencilerin öz güven ve öz yeterliliğini gelişmesi Öğrencileri esneklik ve güven içinde düşünmeye teşvik etmesi Karşılaştıkları sorunlara daha kısa çözümler üretmeyi sağlaması, Öğrenme motivasyonunu artırması,Tasarım odaklı düşünme ve yenilikçi olmayı sağlaması davranışları edinmesi beklenmektedir.
Hazırlanacak basım araçları ile projemiz ilçedeki diğer okullara duyurulacak ve diğer okullardaki öğretmenlerinde kendini geliştirmek için farklı projeleri takip etmesine katkı sağlanacaktır.