Bugun...

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!

İstiklal Marşımız, 97 yıl önce Meclis’te Maarif Vekili Hamdullah Suphi tarafından okundu. Milletvekilleri, Âkif’in dizelerini gözyaşları içinde ayakta dinledi. Burdur Mebusu Mehmet Âkif ise mahcubiyetinden Meclis salonunda bulunmuyordu.
facebook-paylas
 Tarih: 13-03-2018 06:06:57

Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!

Ecebey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenlendi. İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda  Ecebey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen programla kutlandı.

Gelibolu Halk Eğitim Merkezi salonunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmayla devam edildi.
Konuşmayı Ecebey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türk Dili ve Ed. Öğrt. Fatma Kavak yaptı. Kavak konuşmasında, “İsiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 97. Yıldönümü için toplanmış bulunuyoruz. İstiklal Marşını anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve onu her çerçevede değerlendirmemiz  gerekmektedir” dedi.
Bu konuşmanın ardından Vatan şair’i Ersoy’dan bir anı anlatıldı ve İstiklal marşını ezbere en güzel okuma   yarışmasının ödül töreni ve Mehmet Akif Ersoy belgeseli ve kurtuluşa giden yol adlı oratoryonun sergilenmesinden sonra program sona erdi.
Düzenlenen törenlere Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Emniyet Müdür Vekili Fadıl Güçlü, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahir Karaca, CHP İlçe Başkanı Nevzat Kaya, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Gözütok, MHP İlçe Başkanı Eyüp Büyükzöngür, daire müdürleri ve davetliler katıldı.
İSTİKLAL MARŞI İÇİN DUVARI DEFTER YAPTI
Mehmed Âkif, Hasan Basri Bey tarafından ikna edildikten sonra Tâceddin Dergâhı’na kapanıp İstiklal Marşı’nı yazmaya başladı. Dostları onun evde, sokakta, camide, Meclis’te, uyurken, yürürken, yemek yerken âdeta bütün hücreleriyle İstiklal Marşı’nı düşündüğünü ve yazıp bitirinceye kadar tam bir istiğrak halini yaşadığını söylüyorlar. Hatta bir gece Tâceddin Dergâhı’nda uyanmış, kâğıt aramış, bulamayınca kurşun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara marşın “Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım” mısrasını yazmıştı. Meclis’te bile, hararetli müzakereler yapılırken, o bütün dikkatini bitirmeye çalıştığı marşın mısralarına vererek çevresinde olup bitenlerden habersiz bir halde sürekli yazıyor, müzakereler bitince daldığı âlemden uyanıyordu.
Mehmed Âkif’in ‘kahraman ordumuza’ ithaf ettiği marş nihayet son şeklini aldı ve 7 Şubat 1921 tarihinde imzasız olarak Maarif Vekâleti’ne teslim edildi. Bu, yarışmaya katılan 725. şiirdi. Hamdullah Suphi’nin mektubundaki tarihle marşın teslim tarihinin birbirine yakınlığı, Âkif’in İstiklal Marşı’nı çoktan yazmaya başladığını ve o günlerde büyük ölçüde tamamladığını göstermektedir.
İstiklal Marşı 17 Şubat’ta Sebilürreşad ve Hâkimiyet-i Milliye’de, 21 Şubat’ta da Kastamonu’da çıkan Açık Söz gazetesinde yayımlandı. Âkif, Kastamonululara duyduğu sevgi ve saygı dolayısıyla İstiklal Marşı’nın kendi el yazısıyla bir nüshasını da oraya göndermişti.
Yarışmaya katılan şairler arasında Kâzım Karabekir Paşa, Muhiddin Baha (Pars), Kemaleddin Kâmi (Kamu), Hüseyin Suad (Yalçın) ve İshak Refet (Işıtman) gibi tanınmış isimler de vardı. Yedi yüz yirmi beş şiir arasından Âkif’inki de dâhil olmak üzere yedi şiir seçildi. Diğer altı şiir Hüseyin Suad, A.S., Kemaleddin Kâmi, İskender Hâki, M. ve Mehmet Muhsin imzalarını taşıyordu. Bu zayıf manzumeler, elenen yedi yüz civarında şiirin nitelikleri hakkında da açık bir fikir verebilir.

Haber : H. Hayrettin ÜNEL

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI