Bugun...
SON DAKİKA

MOBİL KANSER TARAMA ARACI İLÇEMİZE GELİYOR

“Kanser Konusunda Toplumu Bilinçlendirme ve Farkındalık Eğitim Projesi” çalışmaları kapsamında köylerde düzenlenen kadınlara yönelik kanser farkındalık seminer programlarının ardından dün Gelibolu İlçe Sağlık Müdürlüğü'nce "Ulusal Kanser Tarama Programı" çerçevesinde Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda tanıtım toplantısı düzenlendi. Mobil kanser aracı da, Devlet Hastanesi Bahçesi’nde 2 ay boyunca isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz tarama yapacak.
facebook-paylas
 Tarih: 17-10-2017 14:40:58

MOBİL KANSER TARAMA ARACI İLÇEMİZE GELİYOR

Seminere katılanlara, kanserde erken teşhisin önemi ve tedavi aşamaları hakkında bilgiler veren Dr. Bahar Göktaş, kadınlarımızda en sık görülen kanser türleri hakkında bilgilerde veren Göktaş; kanser hastalığında erken tanının önemini vurgulayarak kanser türlerinde hangi tür şikayetlere dikkat edilmesi gerektiği, bilimin en son önerileriyle erken tanınabilir kanser türlerinde, hangi erken tanı yöntemlerinin uygulanması gerekliliği konularında bilgiler verdi.
Kanserde erken teşhis neden bu kadar önemli?
Kanser hastalığı günümüzde erken tanısı, erken tanı ile tedavideki başarı şansı ve büyük oranda korunulabilmesi mümkün olabilen önemli bir hastalıktır. Hastalığın tedavi edilebilirlik şansının kazandırılmasında ve başarılı tedavisinde, kişilerin sağlıklı yaşam şansının yeniden kazandırılmasında hastalığın erken tanısı yani erken teşhisi çok büyük önem arz etmektedir. Erken teşhis edilemeyen hastalığın tedavi süreci ve tedavi seçenekleri daha zorlayıcı ve kısıtlı olabilmektedir.
Kanser hastalığı ile başarılı bir mücadelede dört önemli basamaktan birisini oluşturan erken tanı ve tarama hizmetleri, erken tanısı mümkün olan kanser türleri yönünden sağlıklı bireylerin çeşitli muayene ve görüntüleme yöntemleriyle taramalarının yapılmasıdır.
Erken tanısı ve korunulabilmesi mümkün bir hastalık olan kanser hastalığı, yavaş büyüyen, sessiz ilerleyen ve bu nedenle karakteristik belirti ve bulgularını genellikle çok geç dönemde ortaya çıkaran bir hastalıktır. Bu nedenden dolayı, hastalıkla mücadelede en etkili yöntem, toplumsal farkındalığın yaratılarak, toplumdaki tüm bireylerin hastalıkla ilgili olarak bilinçlendirilmesi ve tarama programlarının düzenli olarak uygulanmasıdır.
Kanserde geç kalmamak için ne tür belirtilere dikkat edelim?
Kanser hastalığı vücudumuzun hücrelerinden köken alan, kontrolsüz bir şekilde bölünme, çoğalma ve kitleler meydana getirme özelliğinde olan bir hastalıktır.
Bu nedenle vücudumuzun doku ve organlarını oluşturan hücrelerden köken alan kanser hastalığı, hangi doku ve organdan köken almışsa ona göre isimlendirilmekte ve köken aldığı doku ve organa göre hastalık farklı belirti ve bulgularla kendini gösterebilmektedir. Kanser hastalığı erken dönemde herhangi bir belirti ve bulgu vermeyebilir. Bu nedenle, erken tanı hastalıkla mücadelede çok önemlidir.
Vücudumuzun herhangi bir yerinde gelişebilecek ve genel olarak dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında şunlar olabilir:
Vücudun herhangi bir yerinde ele gelen kitle, topak, sertlikler, dışkılama veya idrar yapma alışkanlıklarında değişiklik, istemsiz iştah kaybı, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, solukluk, sürekli uyuma isteği, nedensiz baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, nedensiz kaşıntı, vücuttaki ben yapılarında şekil, renk, boyut değişikliği, anormal vajinal kanamalar (özellikle menopoz sonrası dönem), nedensiz öksürük, kanlı balgam çıkarma, nefes darlığı, ses kısıklığı ve güçsüzlük gibi şikayetler.
Önemli bir noktayı bir kez daha vurgulamakta yarar vardır ki, bu belirtiler her zaman için kanser hastalığı olmayacağı gibi, önemli bir kanser türünün belirtisi de olabilmektedir. Bu nedenle, bu tür şikayetleriniz durumunda hiç gecikmeden ilgili uzmanlık alanındaki doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Seminere Kaymakam Hakan Kılınçkaya, Kaymakam Adayı Emre Oğuztürk, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet Can, İlçe Müftüsü İbrahim Özler, ÇOMÜ Piri Reis Meslek Yüksek Okulu Müdürü İsmail Elagöz ve kurum amirleri okul müdürleri katıldı.

  Bu haber 1207 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI