Bugun...

MÜFTÜ ÖZLER’DEN YENİ BİR ESER

Gelibolu Müftüsü Dr. İbrahim ÖZLER, alanındaki hizmetlerine bir yenisini daha ekledi.
facebook-paylas
 Tarih: 07-09-2017 06:25:29

MÜFTÜ ÖZLER’DEN YENİ BİR ESER

Müftü ÖZLER; görev yaptığı yerlerde dini, sosyal ve kültürel alandaki birçok hizmetlerin yanında bir de kitap projesine imza attı.

Özler yaptığı bu çalışmada; camilerin toplumdaki rol ve fonksiyonlarından toplumla olması gereken diyaloglarına kadar ‘Cami nedir, Cami ve onun gerçek anlamı nedir ve ne olması gerekir?’. Bu ve benzeri sualler çerçevesinde camilerde okunan hutbe ve yapılan vaazlar ile zihniyet değişimi arasında bir ilişkinin var olduğu kabulünden hareketle, camilerin toplumun zihniyetine yansıma biçimini irdelemek ve bunun bir alan araştırmasıyla, nasıllığını ölçmek için yoğun bir gayret göstermiştir.

“Camiler ve Zihniyet Değişimi” başlığı altında yapılan bu çalışma; bir giriş, üç bölüm, bir sonuç ve önerilerden oluşmaktadır.

Girişte, problem ortaya konularak, araştırmanın amacı ve konusu, varsayımlar, yöntem, kapsam ve sınırlar açıklanmaya çalışılmıştır.

Birinci bölümde, din ve toplum ilişkilerinin mahiyeti incelenmiştir. Bu bağlamda sosyolojik açıdan din ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmet alanlarına yer verilmiştir.

İkinci bölümde ise, bir olgu olarak zihniyet problemi teorik çerçevede ele alınmaya çalışılmış ve zihniyetin anlaşılması, değişim bağlamında zihniyet ve toplum, zihniyet ve din ile din ve değişme konuları incelenmiştir.

Üçüncü bölümde ise, camilerde okunan hutbe ve yapılan vaazların cemaatin dini yaşayış ve tutumları üzerindeki etkilerinin belirlenmesiyle ilgili değerlendirmeler yer almıştır.

Sonuçta ise, yapılan çalışmanın ulaştırdığı görüş ve kanaatler ana hatlarıyla verilmeye, problem olarak duranlarına ise işaret edilmeye gayret edilmiştir.

Nicel ve nitel araştırma tekniklerinin birlikte kullanıldığı ayrıca camilerde okunan hutbe ve yapılan vaazlar ile zihniyet değişimi arasında da karşılıklı bir etkileşimin olduğu ve aralarında, bazı durumlarda pozitif bazı durumlarda da negatif bir korelasyonun bulunduğu tespit edilen bu araştırmanın sonunda da birtakım teklif ve öneriler yer almıştır.

Rağbet Yayıncılık tarafından "Camiler ve Zihniyet Değişimi" adıyla basılarak 2017 Haziran ayında piyasaya çıkan kitabın başta tüm din görevlilerine, akademiye ve diğer okuyuculara yardımcı olacağını ve aynı zamanda zihniyet dünyamızın daha da gelişmesine katkı sunacağını umuyoruz. 

  Bu haber 863 defa okunmuştur.
Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI