Bugun...

Cemevi Derneği’nden Sivas Katliamı Anması ve Aşure İkramı

facebook-paylas
 Tarih: 02-07-2026 20:54:46

Cemevi Derneği’nden Sivas Katliamı Anması ve Aşure İkramı

Gelibolu Cemevi Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tarafından, 2 Temmuz 1993'te yaşanan Sivas Katliamı'nın yıl dönümü dolayısıyla anma programı ile Muharrem Ayı kapsamında aşure lokması dağıtımı gerçekleştirildi.
Eski İskele Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen program, Sivas Katliamı'nın 33. yıl dönümü dolayısıyla yapılan basın açıklamasıyla başladı. Basın açıklamasını Gelibolu Cemevi Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Aynur Demirkaya okudu.
Demirkaya, açıklamasında, “Bugün burada yalnızca geçmişin acılarını anmak için değil; hafızamızı diri tutmak, adalet talebimizi bir kez daha haykırmak ve insanlık onurunu savunmak için bir araya geldik.
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nde, göz göre göre yakılarak katledilen 33 canımızı, aydınlarımızı, ozanlarımızı ve sanatçılarımızı saygı, özlem ve rahmetle anıyoruz.
O gün yanan yalnızca Madımak Oteli değildi. O gün vicdanlar yakıldı, umutlar yakıldı, kardeşlik ateşe verildi. Aradan yıllar geçmesine rağmen acımız hala ilk günkü kadar tazedir. Çünkü gerçek anlamda adalet sağlanmadı.
Bizler bir kez daha haykırıyoruz; Sivas'ı unutmadık, unutturmayacağız!
Madımak, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen bir utanç mekanıdır. Bu nedenle bir kez daha talebimizi yineliyoruz; Madımak Utanç Müzesi olmalıdır.
Sivas, ne ilk ne de son acımızdı. Maraş'ta katledilen canlarımızı unutmadık. Çorum'da dökülen masum kanları unutmadık. Bu topraklarda yaşanan bütün katliamları lanetliyor; inancı, dili, kimliği ne olursa olsun insanı hedef alan her türlü nefretin karşısında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.
Çünkü bizim yolumuzun özü sevgidir, hoşgörüdür, eşitliktir. Bugün kin tutmak için değil, adalet istemek için buradayız. İntikam istemiyoruz. Hak, hukuk ve eşit yurttaşlık istiyoruz. İnsanların inançlarından dolayı ötekileştirilmediği, ayrımcılığa uğramadığı, herkesin özgürce yaşayabildiği bir Türkiye özlemini dile getiriyoruz.
Muharrem ayı, bizler için sabrın, paylaşmanın, dayanışmanın ve Kerbela'da zulme karşı direnişin adıdır. İmam Hüseyin'in hak ve adalet uğruna verdiği mücadele, bugün de bizlere yol göstermektedir. Bir deyişte söylendiği gibi; "Şah Hüseyin aşkına, eğilmez başımız bizim’
Biraz sonra paylaşacağımız aşure lokması, farklılıkların aynı kazanda birlik olmasıdır. Bereketin, kardeşliğin, paylaşmanın ve birliğin simgesidir. Lokmalarımız Hak katında kabul olsun.
Muharrem oruçlarını tutan tüm canlarımızın ibadetleri kabul olsun. Bu anlamlı günde lokmamıza katkı sunan, emeği geçen ve yanımızda olan tüm canlarımıza yürekten teşekkür ediyoruz.
Sözlerimizi Pir Sultan Abdal'ın dizeleriyle tamamlıyoruz; "Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan"
Bizler de insanlıktan, adaletten, barıştan ve kardeşlikten dönmeyeceğiz. Sivas'ı unutmadık! Maraş'ı unutmadık! Çorum'u unutmadık! Unutmayacağız, unutturmayacağız!” dedi.
Basın açıklamasının ardından programa katılan vatandaşlara aşure ikramında bulunuldu.
Anma programında ayrıca sanatçı Çağlar Akkuş seslendirdiği deyişlerle etkinliğe katkı sundu.
Haber: Cevriye ŞAHİN

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
GAZETEMİZ
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI