Bugun...

Tarla Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

facebook-paylas
 Tarih: 15-05-2025 20:22:54

Tarla Günü Etkinliği Gerçekleştirildi

Gelibolu Ziraat Odası, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen "14 buğday, 2 arpa çeşit demonstrasyonu" tarla günü etkinliği ilçemizde gerçekleştirildi.

Gelibolu-Keşan kara yolu üzerindeki deneme sahasında gerçekleştirilen Tarla Günü etkinliği konuşmaların gerçekleştirilmesi ile başladı. Etkinlikte ilk konuşmayı İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan gerçekleştirdi. Demirhan, konuşmasında; “Ülkemiz, buğday tarımı için elverişli şartların yanı sıra binlerce yıllık geçmişi olan bir çiftçilik kültürü ile Dünyada ciddi bir avantaja sahiptir. Bu sayede üretimde kendi ihtiyacını karşılayabilme imkanına sahip ülkelerden biridir. 2024 yılında TÜİK verilerine göre Ülkemiz buğday ekiliş alanı 56 milyon dekar, arpa ekiliş alanı 31 milyon dekar olarak gerçekleşmiştir. Bu alanlardan 16 milyon ton buğday, 8 milyon ton arpa elde edilmiştir

Yıllar itibariyle değişiklik göstermekle birlikte 2024 yılı verilerin göre İlimizde hububat ekiliş alanı 1 milyon 190 bin dekar olup bu alanın 679 bin dekarında buğday üretimi yapılmakta olup bu üretim alanından 281 bin ton ürün elde edilmiştir. 2024 yılında İlimiz arpa üretimi ise 292 dekar dekar alanda yapılmış olup 115 bin ton arpa elde edilmiştir. Ayrıca Ülkemizde ÇKS ye kayıtlı üretici sayısı 2.355.250 olup, İlimizde ÇKS ye kayıtlı üretici sayısı 22.297’dir.

Son yıllarda hem Ülkemiz genelinde hem de İlimizde yağış rejimindeki düzensizlikler ve uzun yıllar ortalamasının üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle hububat ekim periyodu uzamış olup toprak hazırlıkları istenilen seviyede ve zamanda yapılamamış ve yetersiz yağış sebebiyle ilkbahar gübrelerinden yeterince fayda sağlanamadığı görülmüştür. Bu durum bizlere verim ve rekolte kaybı olarak yansımıştır.

Nitekim 2025 yılı ilk üç aylık dönemde seyreden yetersiz yağış ve yüksek sıcaklıkların ardından 20-21-22 Mart 2025 tarihinde, 12-13-14 Nisan 2025 tarihlerinde sabah saatlerinde sıcaklıkların – 5 derecelere kadar düşmesi nedeniyle İlimizde zirai don olayı yaşanmıştır. İlimiz Merkez, Ezine, Bayramiç, Lapseki, Eceabat İlçelerimizde yaklaşık 118 bin dekar alanda zirai don olayı sebebiyle zarar oluşmuştur. Ayrıca Gelibolu İlçemizde de bugün için yaklaşık 27 bin dekar buğday ekili alanda kuraklık sebebiyle zarar görme riski ile karşı karşıyadır.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla yola çıktık ve bu kapsamda her yıl demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımız Bakanlığımıza bağlı Enstitüler ve özel sektör tarafından tescil ettirilen çeşitlerin İl Müdürlüğümüz aracığıyla tanıtılarak çiftçimizin hizmetine sunulması açısından büyük önem arz etmektedir. İlimiz iklim ve toprak yapısına uygun, en yüksek verim veren çeşitleri belirlemeye çalışıyoruz.

2024-2025 üretim sezonunda Gelibolu İlçemiz Güneyli Köyü’nde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, İl Müdürlüğümüz, İlçe Müdürlüğümüz ve Gelibolu Ziraat Odası Başkanlığı İşbirliği ile Kurulmuş olan bu demonstrasyon çalışmasında 14 çeşit buğday (Galinda, Köprü, Starlord, Gelibolu, Anafarta, Cumhuriyet, Abide, Nusrat, Maden, Rumeli, Akmira, Miranda, Hüseyinbey, Kobra) ve 2 çeşit arpa (Bolayır, Altınorak) ile bu deneme sahasını oluşturduk. Tarlamızı Haziran ayı içerisinde hasat edeceğimizi öngörüyoruz” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Demirhan’ın ardından Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Erkan Kaya bir konuşma gerçekleştirdi. Kaya, konuşmasında; “İlçemiz Gelibolu, Çanakkale tarımında hububat ve ayçiçeği üretimi ile ön plandadır. Odamıza kayıtlı 3 bin 574 aktif üyemiz vardır. Kayıtlı üyelerimizin 2200’ü ÇKS kaydı yaptırmaktadır. Bu üreticilerimiz 126 bin dekar buğday, 95 bin dekar ayçiçeği, 12bin dekar arpa, 9.5 bin dekar kanola, 3,5 bin dekar alanda çeltik ekimini gerçekleştirdi.

Tarla günleri genelde hasat mevsiminde yapılır. Bu alışık olmadığımız bir tarla günü. Bunun nedeni de son yıllarda yaşadığımız kuraklık. Bu alanda yetiştirdiğimiz buğday ve arpa çeşitlerini aynı şartlarda kuraklığa dayanıklılığını paylaşmak istedik.

Ben bu çalışmada emeği geçen Ziraat Odası personeline, İl-İlçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine ve çalışanlarına, İrfan hocama, yönetim kurulu üyelerime ayrı ayrı teşekkür ederim. Topraktan kıymet üreten değerli üreticilerimizin ekimde de, hasatta da yüzünün güleceği bir harman diliyorum” dedi.

Programda Kaymakam Bekir Abacı ve Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak da birer konuşma gerçekleştirerek tarım ve suyun önemine dikkat çektiler. Konuşmaların ardından deneme sahasına ekilen 14 buğday ve 2 arpa çeşitleri gezilerek ürünler hakkında bilgi alındı.

Tarla Günü etkinliğine Kaymakam Bekir Abacı, Belediye Başkanı Ali Kamil Soyuak, İlçe Jandarma Komutanı, Gelibolu Bölge Trafik İstasyon Amiri, siyasi parti ilçe başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Gelibolu Ziraat Odası Başkanı Erkan Kaya, İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan ve müdürlük personelleri, İlçe Tarım ve Orman Müdür Ali Şimşek ile kurum personelleri, kurum müdürleri ile üreticiler katıldı.

Tarla Günü etkinliği, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Cevriye ŞAHİN

Etiketler

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER YEREL HABER Haberleri
  HABER ARA
nöbetçi eczaneler
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI